Oamenii de știință creează o cameră care poate surprinde culoarea în întuneric complet

Scris de | 11 aprilie, 2022
Oamenii de știință creează o cameră care poate surprinde culoarea în întuneric complet

Uitați de Vantablack, cel mai întunecat pigment negru din lume, care este deținut de Anish Kapoor. Această cameră alimentată cu inteligență artificială are rolul de a găsi culoarea în întuneric.

Tehnologia se bazează pe camerele de vedere nocturnă, care detectează lumina infraroșie pentru a genera imagini care apar dincolo de percepția oamenilor asupra luminii. Înregistrările în infraroșu sunt de obicei afișate în verde monocromatic, iar oamenii de știință au dorit un spectru complet de culori. Așa că au apelat la inteligența artificială.

Până acum, AI ar fi foarte conștientă de cum arată anumite obiecte, iar prezumția este că poate recunoaște și vizualiza acelor obiecte și în întuneric. Noua tehnologie combină priceperea camerelor cu infraroșu și o rețea neuronală, pe care echipa a antrenat-o pentru a găsi asocieri în imaginile în infraroșu și fotografiile capturate în spectrul vizibil.

„Acest lucru ar face posibilă redarea digitală a unei scene cu spectru vizibil pentru oameni atunci când, altfel, se află în „întuneric” complet și sunt iluminate doar cu lumină infraroșie”, a declarat echipa într-o lucrare publicată în jurnalul științific PLOS One.

Inteligența artificială studiază imaginile în infraroșu și este capabilă să prezică cum ar putea arăta ca „percepute de un om cu spectru vizibil de lumină”. Cu alte cuvinte, este capabil să vizualizeze și culorile din acele fotografii.

Un avertisment: pentru moment, instrumentul pare cel mai eficient cu fețele umane și ar fi necesară o calibrare suplimentară pentru ca sistemul să prezică cu succes culorile în alte scenarii.

Etichete: , ,