Twitter răspunde la oferta de cumpărare a lui Elon Musk cu strategia „Pilula otrăvită”

Aşa cum ne aşteptam, Twitter a răspuns negativ la oferta de cumpărare a lui Elon Musk, contra sumei de 43 de miliarde de dolari. Oferta venea pe 14 aprilie şi a fost urmată de o întâlnire a directorilor Twitter pentru a analiza propunerea.

Musk cumpărase la început de aprilie 9.2% din Twitter şi apoi a refuzat o poziţie în comitetul directoral, care l-ar fi limitat la doar 14.9% acţiuni, fără posibilitatea de a avea mai mult. Asta conform regulamentului intern Twitter. Gigantul social media a anunţat vineri, pe 15 aprilie că va adopta strategia „Pilula otrăvită” pentru a bloca achiziţia lui Musk. Pentru cine a urmărit serialul „Suits” ideea de „Pilulă otrăvită” e cunoscută: este o strategie de apărare a unei companii contra unei preluări ostile.

Compania inundă piaţa cu acţiuni şi le diluează mult valoarea. Musk e nevoit să plătească mai mult pentru achiziţie în acest caz şi ar avea dificultăţi în a cumpăra 100% din Twitter. Deocamdată Twitter trebuie să depună o cerere la SEC (Securities and Exchange Commission) pentru a pune în mişcare strategia. Problema e că „Pilula” are şi efecte secundare: firma care o foloseşte poate fi dată în judecată pentru că directorii nu ar fi acţionat în interesul acţionarilor.

Teoretic dacă Elon şi echipa lui câştigă procesul pot schimba comitetul de conducere şi să încerce din nou preluarea. CEO-ul Tesla şi SpaceX oferă 18.2% mai mult decât valoarea actuală a acţiunilor companiei şi cu 38% mai mult decât valorau acţiunile până să preia el 9.2%. Surse din industrie afirmă că el ar fi gata inclusiv pentru o bătălie legală. Există evident şi varianta creşterii sumei de achiziţie, iar regulile spun că strategia „Pilula Otrăvită” poate rămâne în vigoare doar până pe 14 aprilie 2023.