Rusia se retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională şi îşi va construi propria staţie

Scris de | 27 iulie, 2022
Rusia se retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională şi îşi va construi propria staţie

Rusia se izolează şi mai mult de restul lumii, de această dată şi la nivel cosmic. Pe 26 iulie Rusia a anunţat că va renunţa la participarea la Staţia Spaţială Internaţională şi la trimiterea de astronauţi acolo din 2024. Pe viitor Rusia intenţionează să îşi contruiască propria staţie orbitală.

Parteneriatul orbital dintre Rusia şi Vest se termină după 2 decenii de colaborare. Yuri Borisov este noul şef al agenţiei spaţiale Roscosmos şi promite că toate obligaţiile faţă de partenerii ISS vor fi îndeplinite, iar după 2024 proiectul va fi abandonat. Staţia a fost lansată în 1998 şi a permis ca astronauţi din ţări vestice şi estice să împartă aceeaşi incintă din 2000 încoace. A fost un simbol al parteneriatului de după Războiul Rece între SUA şi Rusia.

Ce e drept statul rus se pregăteşte pentru această mutare de ceva vreme. Imediat după anunţ, Roscosmos a publicat o fotografie cu un avanpost orbital nou. Acolo vor locui doi astronauţi ruşi iniţial, iar ulterior 4. NASA a declarat că nu ştia nimic de decizia Rusiei de a se retrage din ISS. Fostul comandant al Staţiei, Doctor Leroy Chiao a declarat pentru BBC că nu crede că Rusia chiar va părăsi proiectul, pentru că nu are destui bani pentru a construi propria staţie şi va dura prea mult construcţia.

În acest moment există Staţia Spaţială Orbitală Rusească, dar e departe de a fi un proiect finalizat. Actualul regim nu a investit foarte mult în ambiţii cosmice ce e drept. Actualele module ruseşti de pe ISS au început să se învechească, dar ele mai sunt viabile până în 2030. Problema e ca partenerii depind unii de alţii (Rusia, Europa, Japonia, Canada, SUA).

Etichete: , , , ,

Sursa: BBC