Google Maps te scutește acum de bani cu Ruta ecologică. Te lasă să alegi traseul cel mai optim în funcție de motorul mașinii

Scris de | 7 septembrie, 2022
Google Maps te scutește acum de bani cu Ruta ecologică. Te lasă să alegi traseul cel mai optim în funcție de motorul mașinii

Google tocmai a anunțat disponibilitaea funcției de rută ecologică în Google Maps, în România, dar și în alte peste 40 de state din Europa. Opțiunea va fi disponibilă începând cu această săptămână, iar utilizatorii vor putea alege să ajungă la punctul de destinație pe ruta care consumă cel mai puțin carburant.

Cum poți să mergi cu ruta ecologică în Google Maps?

Atunci când vei alege să pleci din punctul A în punctul B, după ce ai deshcis Google Maps vei introduce destinația, iar aplicația va calcula cea mai rapidă rută. Pe lângă cel mai rapid traseu, acum vei avea și noua funcționalitate: ruta cu cel mai mic consum de combustibil.

În comunicatul remis connect.ro, Google România a venit și cu un exemplu concret, pe un traseu de la Aeroportul Henri Coanda din București și până la Călărași. În cazul acestui traseu, vei vedea că ruta ecologică din Google Maps este mai lungă cu 7 minute decât traseul cel mai rapid, dar are un consum de combustibil mai mic cu 12%.

Aplicația va afișa ruta ecologică la fiecăre căutare doar dacă aceasta este diferită de ruta ce amai rapidă. Se va vedea și economia relativă de combustibil pe ruta ecologică (exprimată ca procent din consumul pe ruta ecologică) și diferența de timp deintre cele două trasee.

Funcția de rută ecologică era deja lansată în Statele Unite, Canada și Germania, iar rezultatele utilizării ei a dovedit că a dus la o reducere (estimată) de jumătate de milion de tone metrice de emsii de carbon, echivalentul a reducerii traficului auto de pe străzi cu aproximativ 100.000 de mașini cu motor termic.

Utilizatorii vor putea selecta în Google Maps tipul de motor al mașinii – benzină, motorină, gaz, hibrid sau electric, pentru a obține cea mai bună rută și estimări corecte privind consumul de carburant sau energie.

Soluția tehnologică a fost posibilă datorită datelor privind eficiența combustibililor și energiei electrice furnizate de European Environment Agency și de Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory din Statele Unite, care au fost corelate cu datele Google Maps privind trendurile din trafic.

Etichete: , ,