Kingston XS2000 SSD, unul dintre cele mai rapide de pe piață

Kingston XS2000 SSD, unul dintre cele mai rapide de pe piață

Scris de | 18 noiembrie, 2022

Își mai amintește cineva vremurile romantice când așteptam un număr aproape imprevizibil de minute pentru a copia fișiere ceva mai mari? Desigur, anii 2000 au trecut de ceva vreme și acum ne bucurăm de o cu totul altă tehnologie, însă nu pot să nu mă gândesc la momentele în care așteptam, frustrat, să se instaleze mai rapid un joc sau să se copieze mai rapid vreun film piratat. Astfel că am zis să testez și eu noile soluții SSD de la Kingston, ca să văd cum se mai pliază această tehnologie pe nevoile mele în ultima vreme.

Recunosc că nu am mai folosit de ceva vreme medii externe de stocare, în afară de un clasic HDD pentru diverse întrebuințări, care nici ele nu au loc prea des. Într-o epocă a serviciilor cloud sau a celor de streaming, utilizarea HDD-urilor sau SSD-urilor externe a rămas la îndemâna celor care lucrează mai mult cu editarea foto sau video, sau pentru cei care încă sunt fanii și adepții păstrării „offline” a diverselor amintiri.

Astfel că am vrut să aflu care mai e ora exactă în ceea ce privește SSD-urile externe, și am poposit asupra unui Kingston XS2000, un device care se laudă cu una dintre cele mai rapide viteze de citirie sau de scriere de pe piață.

În testele noastre, XS2000 s-a dovedit a fi un companion de nădejde, care are grijă de fișierele tale, dar mai ales de timpul tău. Am zis să atunc în ecuație și un test benchmark ca să îmi dau seama din start de performanța acestui mediu de stocare, și nu am fost deloc dezamgăit. SSD-ul folosește interfața USB 3.2 Gen 2×2, una care se folosește de operațiuni multi-lane pentru trasnferul de date, și care poate ajunge la viteze teoretice și de 20 Gbps, un lucru care poate părea o utopie.

Bine, bine, ai să zici totuși că nu te interesează atât de tare vitezele teoretice, ceea ce e și normal. Astfel că am vrut să aflăm, practic, ce avem pe masa noastră de test. Și nu am fost dezamăgiți. În testul CrystalDiskMark, versiunea 8.0.4, am reușit să obținem o viteză secvențială de scriere de puți peste 2 GB pe secundă, ceea ce deja îmi cam dă toate calculele peste cap. Nici la capitolul „viteză aleatorie de scriere” nu stăm prea rău, acolo unde am obținut un onest 179,5 MB/sec.

În ceea ce privește viteza de scriere, avem și aici parte de aproape 2GB pe secundă, ceea ce înseamnă, după o scurtă estimare, copierea în 4-5 secunde a unui film în 1080p pe acest SSD. Cam impresionant, nu? Bine, aruncăm în acest cocktail și capacitatea ofertantă de 2TB și obținem astfel o unealtă care nu ar trebui să lipsească din geanta niciunui editor foto sau video, mai ales atunci când aruncăm un ochi la vitezele pe care le-am expus mai sus.

Însă cum este posibilă toată această treabă? Ei bine, noua interfață de care scriam mai devreme, USB 3.2 Gen 2×2 se folosește de toți cei patru pini ai conectorului, așa numitele „lanes”, spre deosebire de generațiile anterioare care puteau atinge viteze teoretice de „doar” 10 Gbps. Cum spuneam mai sus, acest adevărat Usain Bolt al SSD-urilor, care este Kingston XS2000, atinge până la 20 Gbps la acest capitol.

Deși „gazdele” cu USB 3.2 Gen 2×2 nu sunt încă atât de răspândite, adică notebook-uri sau plăci de bază, acesta va deveni cu siguranță una dintre cele mai căutate interfețe în viitorul foarte apropiat. Este foarte posibil ca, în câțiva ani, să asistăm chiar la atingerea pragului de standard în domeniu. Până atunci însă, dacă ai nevoie de ce e mai nou și mai bun, putem doar să recomandăm cu căldură acest mic SSD extern.

Etichete: , , ,