UE forţează producătorii de telefoane să facă bateriile mai uşor de înlocuit

Scris de | 21 decembrie, 2022
UE forţează producătorii de telefoane să facă bateriile mai uşor de înlocuit

După ce a impus standardul comun USB-C, acum UE vrea să facă telefoanele mai uşor de reparat, de această dată forţând producătorii de smartphone-uri să aducă înapoi capacele înlăturabile ale bateriilor. Noile reglementări propuse au de-a face cu baterii mai uşor de înlocuit pe terminalele mobile.

UE vrea să facă bateriile mai sustenabile şi reutilizabile, iar legislaţia sa nouă acoperă întregul ciclu de viaţă al bateriei, de la extracţia de materiale la producţia industrială şi modul în care este preluat produsul după ce se uzează. Toate bateriile vor avea aceste legi aplicate, de la cele de pe telefoane până la tablete, laptopuri, automobile, trotinete, ba chiar şi baterii industriale.

De la început de an 2024, producătorii de baterii din UE vor trebui să dea raportul cu privire la amprenta de carbon a fiecărei unităţi, de la extracţie la reciclare. Vor exista şi obligaţii de a folosi 16% cobalt reciclat, 85% plumb şi 6% litiu, dar şi 6% nichel. Poate cel mai important punct al legii este cel care obligă producătorii să îşi creeze designuri de terminale în aşa mod încât bateriile să fie uşor de inlcuit, fie prin înlăturarea capacului bateriei sau prin înlăturarea şuruburilor care oferă acces la baterie.

Ştim cu toţii că uneori bateriile sunt lipite cu prea mult adeziv sau nu au acele „urechi”, care le fac mai uşor de scos. Iar cu încărcare la 120W şi 200W uzura devine rapid o problemă. UE vrea să colecteze 45% din reciclabilele electronicelor până în 2023 şi 73% până în 2030.

Etichete: , , , ,

Sursa: Sammobile