Google a creat un AI care face muzică folosind text

Scris de | 28 ianuarie, 2023
Google a creat un AI care face muzică folosind text

Dacă ne-am petrecut ultimul an minunându-ne ce poate face AI-ul generator de text, imagini, clipuri video chiar, acum e momentul ca Google să… creeze muzică. Gigantul american a publicat recent un studiu asupra lui MusicLM, un sistem care creează muzică de orice gen pornind de la o descriere text.

E drept că nu e primul generator de muzică pe bază de AI şi cele mai apreciate de până acum au fost cele care au dat suflu nou unor piese de formaţii defuncte. Poate cele mai apreciate sunt piesele compuse de AI pentru trupa Nirvana, inspirându-se de la sound-ul său clasic. Revenind totuşi la noul Google MusicLM, el vine după Google AudioML şi OpenAI Jukebox, dovedindu-se o evoluţie a lor.

MusicLM a fost antrenat cu o bază de date de 280.000 de ore de muzică. Produce muzică cu varietate surprinzătoare, deja apreciată de public. AI poate nu doar să combine genurile şi instrumentele, dar şi să compună track-uri folosind concepte abstracte, care în mod tradiţional sunt greu de înţeles pentru computere. Poţi să îi ceri să îţi ceva psihedelic pe ritm de reggae sau ceva agresiv pe ritm de punk, introducând şi un strop de melancolie.

Melodiile pot fi create şi pornind de la îngânat sau fluierat, ba chiar de la descrierea unei picturi. Există şi un Story Mode care poate alipi descrieri pentru a produce un DJ set sau o coloană sonoră. Evident nu totul e perfect, aşa cum se întâmplă cu multe generatoare AI. Anumite compoziţii sună ciudat, iar vocile nu sunt prea clare. Există şi o senzaţie de repetitivitate.

Din păcate Google nu oferă şi publicului acest tool de teamă problemelor de copyright. 1% din muzica produsă acum e copiată direct din piesele cu care a fost antrenat AI-ul.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget