Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă pentru a extrage hidrogenul direct din apa mării

Scris de | 5 februarie, 2023
Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă pentru a extrage hidrogenul direct din apa mării

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Adelaide au anunţat în ultima săptămână că au descoperit o nouă metodă pentru a extrage hidrogenul direct din apa mării. Astfel se obţine o nouă sursă „verde” de energie şi asta fără pre-tratament al apei.

Cererea pentru combustibil pe bază de hidorgen, o sursă curată de energie care produce doar apă atunci când e arsă va creşte în următorii ani, pe fondul pivotării de la combustibili fosili. Aceste descoperiri ar putea oferi o modalitate de producţie de energie verde zonelor de coastă. Apa naturală de mare a fost despărţită în oxigen şi hidrogen cu eficienţa apropiată de 100%, fiind produs hidrogen verde prin electroliză, folosind un catalizator non preţios şi ieftin într-un mecanism de electroliză convenţional.

Ce e diferit faţă de procedeul clasic? Apa de mare în general este purificată înainte ca electroliza să o despartă în hidrogen şi oxigen. Echipa afirmă că rezultatele procedeului, folosind oxid de cobalt şi oxid de cromiu pe suprafaţa catalizatorului aduc performanţe similare cu un proces standard pe bază de catalizatoare de platină şi iridiu. Acelea sunt în general aplicate apei deionizate şi foarte purificate.

Faţă de apă dulce, apa de mare este disponibilă din belşug, iar posibilitatea de a extrage hidrogen din apă fără pre-tratamente, ar putea aduce economii serioase. Va fi totuşi practic doar în comunităţile de coastă, care beneficiază de cantităţi generoase de apă de mare.

Etichete: , , ,

Sursa: Engadget