Embrioni umani sintetici au fost creaţi în laborator, provocând controverse etice

Scris de | 18 iunie, 2023
Embrioni umani sintetici au fost creaţi în laborator, provocând controverse etice

Dacă v-aţi plictisit de controversele legate de AI avem una nouă pentru voi: au fost creaţi embrioni umani sintetici în laborator, ridicând o serie de probleme de etică şi morală. Cum s-a desfăşurat proiectul aflaţi mai jos.

O echipă de cercetători din SUA şi Marea Britanie a declarat că a creat primii embrioni sintetici umani, folosind celule stem. Au fentat astfel sistemul clasic pe bază de ovule şi spermatozoizi. Vorbim de fapt despre structuri similare cu cele embrionare, care sunt cele mai timpurii stadii ale dezvoltării umane. Nu au nici inimă care bate şi nici creier.

Oamenii de ştiinţă afirmă totuşi că într-o bună zi vor fi vitali pentru a înţelege cauza bolilor genetice sau cauza pierderilor de sarcini. Simpla existenţă a acestui studiu ridică întrebări morale şi etice, dar şi legale. În SUA spre exemplu nu există legi cu privire la crearea şi tratamentul embrionilor sintetici. Experţii în bioetică se declară alarmaţi totuşi.

Spre deosebire de embrionii umani care apar după fertilizarea în vitro, acolo unde există legislaţie, în acest moment nu există legi care să guverneze celulele stem derivate din embrioni umani. În Israel se lucrează la un model de structură embrionară folosind celule stem din şoareci de laborator. Rezultă un „embryoid”, care avea chiar un început de creier, inima şi tract intestinal după 8 zile de dezvoltare.

A fost subliniat şi faptul că s-a lucrat doar cu „modele de embrioni” şi nu cu embrioni propriu zişi. Legislaţia actuală permite ca oamenii de ştiinţă să crească un embrion în laborator maxim 14 zile după fertilizarea unui ovul.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,

Sursa: CNN