REVIEW Huawei Watch 4 Pro: Cel mai deștept smartwatch?!?

Într-un peisaj tot mai aglomerat pe piața smartwatch-urilor, Huawei reușește încă o dată să producă un ceas mai frumos și cu și mai multe funcții. Watch 4 Pro aduce ce ne lipsea de la Watch Ultimate: conectivitate eSIM, promisiunea unor plăți viitoare cu ceasul și un pic de rafinament.

Scris de | 4 iulie, 2023
REVIEW Huawei Watch 4 Pro: Cel mai deștept smartwatch?!?

A fost un an plin de ceasuri inteligente semnate de producătorul chinez, semn că focusul se mută ușor dinspre telefoane spre wearables la Huawei. Sau cel puțin asta-i impresia pe care mi-o lasă mie. Ceasul a fost lansat odată cu P60 Pro, acum nu mai târziu de o lună, iar începând cu luna iunie se comercializează deja pe plan local. Îl am la mână deja de aproape 3 săptămâni, suficient cât să trag o concluzie solidă că este poate cea mai bună iterație de ceasuri smart de la Huawei, chiar dacă nici Ultimate nu a fost departe să mi se pară excelent.

Puse tete-a-tete, Watch 4 Pro este mai mic în dimensiuni față de Watch Ultimate, dar cumva cele două ceasuri au lucruri în comun. Chiar dacă este mai mic, toată lumea remarcă că este uriaș, dar mie tocmai asta mi se pare atrăgător.  Pe partea smart, Huawei a plusat cu o duzină de senzori care te ajută la monitorizarea activităților și a sănătății, are acum și eSIM (la fel ca seria Watch 3 Pro) și este mai stilat, cu ecran ușor de remarcat.

Eleganță la purtător

Pachetul de retail al lui Huawei Watch 4 Pro conține ceasul, încărcătorul wireless și câteva zale suplimentare pentru brățara din titan, precum și o serie de manuale pentru instrucțiuni. De menționat că nu avem o brățară suplimentară din silicon așa cum am avut la alte ceasuri inteligente Huawei, dar mecanismul de înlocuire a unei curele este relativ similar și procesul de schimbare/înlocuire se desfășoară foarte simplu cu ajutorul unor butoane de tragere care eliberează rapid telescopul.

Din punct de vedere al construcției, este mai elegant în realizare decât Watch Ultimate, mai finuț aș putea spune. Ecranul se curbează ușor în relief, iar brățara este elegantă, cu un design al zalelor altfel față de ce am întâlnit la ceasul nișat pe expediții și diving al celor de la Huawei și pe care noi l-am testat relativ recent (review complet aici). În altă ordine de idei, avem 2 butoane fizice pe partea din dreapta, cu o coroană sus și un buton de tip pilulă jos. Primul cu rol în a deschide lista de aplicații sau de te trimite înapoi Acasă indiferent de meniul în care te afli, iar cel de jos cu rol în a deschide un meniu contextual din care să pornești antrenamentele, Health Glance sau lista de apeluri telefonice.

Conform Huawei, carcasa lui Watch 4 Pro este realizată din titan de calitate aerospațială, orice ar însemna asta. Iar ecranul de safir care acoperă cadranul completează fișa pe ce ține de specificațiile de durabilitate. Ecranul LTPO de 1.5 inci are afișaj Always on Display și pot confirma că se mișcă și se vede f bine, indiferent de lumina soarelui. Răspunsul tactil al ecranului este instant și se vede trecerea de la o generație la alta, totul s-a îmbunătățit cam în fiecare aspect.

Spatele este realizat din ceramică, iar ceasul are rezistență la scufundare liberă de până la 30 de metri, rezistență la apă la 5 atmosfere și este certificate IP68.

Activitățile fizice s-au diversificat, interfața s-a îmbunătățit

Chiar dacă nu am testat un model destinate sportului, am reușit câteva sesiuni de antrenament (alergare) cu Watch 4 Pro, iar monitorizare a fost similară cu cea a altor antrenamente similar. Toată seria Watch 4 aduce peste 100 de moduri sportive, cu activități populare (alergare, înot, ciclism etc), dar inclusiv unele mai nișate, cum ar fi free dive.

Interfața a trecut printr-un ușor facelift, iar UX-ul nou arataă mai bine datele și aplicațiile active. Funcția Activity Rings nu am folosit-o atât de intens pe cât de bun motivator ar putea fi, dar apreciez modalitatea de afișare pentru direcția de a-ți atinge obiectivele de mișcare.

Poți controla muzica care rulează în căști direct de pe ceas, poți face fotografii cu telefonul cu ajutorul funcției de telecomandă, poți vedea inclusiv hărțile pe ceas cu ajutorul Petal Maps Watch Edition sau poți instala diverse aplicații din magazinul dedicat. Pe partea de fețe de ceasuri, Huawei se laudă cu peste 20.000 de watch faces, iar temele vedetă sunt cele bazate pe Luna, cu diverse plaente din sistemul solar sau Star Voyage, cu teme inspirate de spațiu și nave spațiale. Întradevăr, multe teme, unele free sau altele cu plată, dar ai din ce alege, fie că ești fan business, cartoon sau teme practice.

Monitorizare și sănătate cu o autonomie bună

Una dintre cele mai mari atuu-uri ale seriei Pro de ceasuri este integrarea eSIM, practic poți folosi ceasul independent de telefon, iar înrolarea în operatorul Orange se realizează fără prea mari bătăi de cap. Avem eSIM, deci și difuzor integrat, dar asta ar fi avut chiar și numai pentru o conexiune Bluetooth. Apelurile funcționează bine, sunetul se aude suficient de clar și puternic, vei auzi interlocutorul fără probleme, iar el te va auzi la fel, fără să reclame calitatea.

Huawei se laudă cu o tehnologie avansată de analiză ECG, cu avertizări privind riscurile majore legate e inimă, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii sau rigiditatea arterială. Ceasul poate oferi date despre diverse probleme de sănătate, are inclusiv un Respiratory Check și știe să detecteze frecvența respiratorie, intervalul SPO2 și sunetele de tuse, oferind printre altele și informații despre riscuri, cum ar fi fumatul sau poluarea aerului, știe să evalueze sănătatea plâmânilor cu ajutorul unui algoritm  de analiză a spectrului respirator, iar la final să ofere rezultatele analizelor în aplicația Huawei Health.

Pe partea de monitorizare, Huawei ne-a obișnuit să avem un all inclusive, iar aici nu s-a delăsat. Avem monitorizarea activităților fizice, monitorizarea somnului, senzor pentru ritm cardiac, SPO2, stres, presiunea ritmică, dar știe să-ți zică și temperatura pielii, să facă un ECG, să detecteze rigiditatea arterială  etc. Am remarcat și Health Glance și Health Trends, care oferă o perspectivă generală a evaluării, inclusiv un grafic intuitiv de sănătate.

Pe scurt, o duzină de analize asupra sănătății, activității fitness sau a somnului, dar trebuie să și faci ceva cu acele informații și trebuie să țineți cont de faptul că totuși, nu este un dispozitiv medical, ci doar un indicator care să-ți ridice semne de întrebare privind neregulile de zi cu zi.

Partea de autonomie este din nou excelentă, așa cum Huawei ne-a obișnuit. ĂÎn funcție de scenariul în care îl folosești, are o autonomie care pleacă de la 4 zile de utlizare (cu always on display activ) și până la modul Ultra-long Battery Life Mode care aduce până la 21 de zile de funcționare. Încărcarea se face rapid pe chargerul wireless, iar 15 minute de legare la priză aduce aproximativ o zi de funcționare.

Preț și disponibilitate

Seria Huawei Watch 4 este disponibilă deja în România, cu prețuri care pleacă de la 2.299 lei pentru varianta simplă cu brățară din silicon și ajunge până la 2.999 lei pentru modelul cu brățară din titan.

Etichete: , , , ,