Unde călătoresc tinerii români? Destinațiile preferate pentru Generația Z

Scris de | 6 iulie, 2023
Unde călătoresc tinerii români? Destinațiile preferate pentru Generația Z

Tinerii din Generația Z vor să călătorească în întreaga lume și să trăiască experiențe cât mai diverse, iar unele studii arată că mulți își doresc să devină travel influencers. Kiwi.com, companie de travel-tech, oferă informații despre locurile în care călătoresc aceștia, dar și despre cât au plătit pentru biletele de avion. Compania s-a uitat la călătoriile membrilor Generației Z (tineri născuți între 1997-2005) din România, Spania, Germania, Regatul Unit, Franța, Polonia, Ungaria, și Republica Cehă.

Conform datelor Kiwi.com, românii din Generația Z preferă destinațiile mai apropiate de casă, alegând să călătorească în Italia, Regatul Unit, Spania, Franța, Germania, Grecia, Belgia, Țările de Jos, Austria și Portugalia. Preferințele lor sunt similare conaționalilor, indiferent de vârstă, cu mici ajustări în ordinea preferințelor (iar Irlanda înlocuiește Austria în topul general).

În unele țări, Gen Z caută destinații mai îndepărtate: în Germania, topul celor 10 preferințe include Tailanda, Columbia, dar și Indonezia. Cei din țări mai apropiate de România, precum Polonia, Ungaria sau Republica Cehă, au preferințe similare cu ale românilor. Când vine vorba de orașe, în top 10, românii din Gen Z au ales Londra, Milano, Bruxelles, Roma, Paris, Barcelona, Veneția, Viena, Dublin și Eindhoven.

Se pare că aceștia sunt foarte buni la a economisi atunci când cumpără bilete de avion – prețul mediu plătit de ei pentru biletele de avion rezervate pe Kiwi.com a fost de 113 euro, al doilea cel mai mic dintre țările incluse în statistici (cei din Polonia au plătit mai puțin – 99 de euro, în medie). Acest lucru înseamnă că au plătit, în medie, cu 12% mai puțin decât media pentru călătorii români, de 128 de euro.

Românii din Generația Z sunt și printre cei mai curajoși din cohortă, rezervând biletele de avion cu 34 de zile în avans, în medie – cea mai mică fereastră dintre cele 8 țări. La celălalt capăt sunt tinerii din Republica Cehă, care și-au rezervat biletele cu 44 de zile în avans, în medie. La fel este și în cazul altor grupe de vârstă: românii rezervă biletele de avion cu 36 de zile înainte de data plecării, în medie, în timp ce cehii își fac planurile din timp, și rezervă cu 52 de zile înainte de data plecării.

Când vine vorba de rezervări last-minute, 15% dintre românii din Generația Z și-au cumpărat biletele cu cel mult 3 zile în avans, pe locul doi după cei din Regatul Unit (16%). Până acum, pentru călătorii în 2023, românii, indiferent de vârstă, sunt pe locul doi la cumpărarea biletelor last-minute (14% dintre ei), după francezi (16%).

Tineri români din Gen Z stau foarte bine și la capitolul digitalizare: dintre cele 8 țări incluse în statistici, aceștia stau în vârful topului când vine vorba de rezervarea biletelor pe Kiwi.com de pe dispozitive mobile (telefoane și tablete) – 66% dintre aceștia și-au rezervat astfel biletele, depășind mediile din celelalte țări cu cel puțin 10 procente. Aceștia sunt peste media pentru România, de 62%.

Etichete: , , , , ,