Realme 11 Pro Plus – Cameră de 200MP pe telefon de 2000 de lei (REVIEW)

Realme 11 Pro Plus – Cameră de 200MP pe telefon de 2000 de lei (REVIEW)

Scris de | 4 iulie, 2023

Iunie a fost pentru mine luna midrange-urilor, Realme 11 Pro Plus fiind cel de-al treilea din patru (4!) pe care le-am testat de-a lungul ultimelor 30 de zile. În plus, e și al treilea midrange la rând care ar putea fi considerat lejer un flagship, la o primă vedere, datorită felului în care arată.

Design

Realme 11 Pro Plus cântărește 183 sau 189 de grame, în funcție de varianta pe care o alegi, cu spate din plastic sau din piele, și are o grosime de 8,2mm. Încape deci fără probleme în majoritatea buzunarelor și mai vine și cu un pachet mare, așa cum se cuvine, cu tot cu brick de încărcare, cablu și o husă din silicon, pe care eu însă mărturisesc că nu am folosit-o, pentru că nu am vrut să acopăr deloc spatele, care este unul deosebit.

Varianta pe care am primit-o eu se numește Sunrise Beige și are piele albă (sau, mă rog, bej) pe spate, existând și alte două versiuni, de culoare neagră și verde. Combinația de culori de pe unitatea pe care am testat-o e completată de o linie galbenă și albă, poziționată pe centrul device-ului. Realme se laudă că spatele este realizat în colaborare cu Matteo Menotto, un designer care a mai lucrat și cu nume mari ale modei, precum Gucci. De asemenea, se pare că spatele telefonului a fost realizat cu arhitectura orașului Milano în minte – frumi, ce să zic, deși mie personal mi se pare că arată mai degrabă ca fermoarul unei jachete acea linie din centru. 

Insula camerei este mare, circulară, și include 3 senzori. Din acest motiv, este și puțin mai ridicată față de restul telefonului. Îmi place însă cum arată spatele lui Realme 11 Pro Plus, chiar foarte mult. E un telefon frumos, care are un aspect special datorită acestui design ce poartă amprenta lui Menotto, și e cu siguranță genul de telefon despre care vei fi întrebat lucruri, dacă îl scoți la o întâlnire cu prietenii. La aspectul și feeling-ul acesta, de telefon care „face mai mult decât costă” contribuie și pielea vegană de pe spate, evident, care nu reține amprente și e și genul de material pe care îl vedeam acum câțiva ani doar pe flagship-urile cu versiuni speciale – îmi răsar în minte de exemplu acele versiuni Porsche Design de la Huawei-uri. Singurul lucru despre care aș zice că nu sunt un mare fan este acel inel auriu din jurul senzorului principal.

Ecran

Realme 11 Pro Plus vine cu un AMOLED cu un miliard de culori și certificare HDR10+, care atinge 6,7 inchi în diagonală. Marginile sunt destul de mici, iar luminozitatea urcă până la 950 de niți, suficient pentru mai toate scenariile de utilizare, indiferent de intensitatea luminii din jur. Se situează practic într-un „happy medium” nefiind nici suficient de puternică ca să intre în zona flagship-urilor, dar nici prea joasă, ca să mă pot plânge de ea. 

Avem apoi o rată de refresh dinamică, ce poate urca până la 120Hz atunci când e nevoie, adică în jocurile și aplicațiile ce permit și beneficiază de folosirea unei astfel de viteze. Evident, m-am și jucat și am și văzut ceva seriale pe Realme 11 Pro Plus, și ecranul mi s-a părut, la fel ca și la celelalte midrange-uri testate recent, unul excelent. Mă bucură enorm să găsesc ecrane foarte bune pentru entertainment de orice fel, într-un segment de preț ca acesta.

Performanță

La interiorul lui Realme 11 Pro Plus se află un procesor Mediatek Dimensity 7050 realizat pe 6nm, cu opt nuclee. E ajutat de o placă grafică Mali-G68 MC4, iar în termeni de RAM și stocare avem destul de multe combinații, de la ce mai „slabă” de 8GB RAM și 256GB stocare, până la una care rupe norii, cu 12GB de RAM și 1TB de stocare. Eu m-am jucat cu o variantă de mijloc, cu o configurație de 12GB+512GB și nu cred că mai are rost să zic că stocarea e mai mult decât suficientă. E foarte bun lucrul acesta, pentru că nu ai un slot de card pentru a o extinde, și dacă folosești modul de 200MP de pe camera principală îți va prinde numai bine.

L-am trecut și prin testele sintetice, adică Geekbench și PC Mark, iar rezultatele au fost de 945 de puncte în Single Core, respectiv 2375 de puncte în testul Multi-Core, în cazul lui Geekbench. Pentru PC Mark, Realme 11 Pro Plus a adunat 13934 de puncte, având astfel rezultate bune pentru segmentul său de preț.

În jocuri, telefonul s-a comportat admirabil, l-am folosit în marea majoritate a timpului pentru a testa Harry Potter: Magic Awakened, un nou joc de mobil care consumă destul de multe resurse, iar rezultatele au fost foarte bune, cu mici momente în care „agăța” doar după ce se încălzea mai tare, la vreo 20-30 de minute după ce am început să mă joc. Deci, pot să zic că nu am avut de ce să mă plâng nici la capitolul gaming-ului.

Cameră

Realme 11 Pro Plus se folosește de o cameră triplă pe spate, în teorie. Avem așadar un senzor principal uriaș, de 200MP, cu f/1.7, ce poate și să filmeze până la calitate 4K la 30fps, și la polul total opus un ultrawide de 8MP cu f/2.2 și o lentilă macro de 2MP, cu f/2.4. Despre ultima nici nu am de gând să vorbesc, nu merită folosită, mai bine faci crop din principală pentru elemente macro, nu ar trebui nici măcar să te uiți la modul macro din setările camerei.

Ultrawide-ul e tot pe-acolo. Culori șterse, calitate a pozelor care nu putea fi considerată bună nici în 2016, zonele întunecate devin un amalgam de forme din care nu mai deslușești nimic – ce să mai, nu pot să recomand nimănui să folosească vreuna din camerele mai slabe de pe spatele lui Realme 11 Pro Plus.

Dar principala. Doamne, cum e principala. Șterge cu buretele orice păcat al celorlaltor două camere și sincer cred că declaram telefonul acesta fără ezitare ca fiind cel mai bun midrange în materie de fotografie dacă avea doar acest senzor gigantic de 200MP pe spate, fără cele două anexe care se simt de parcă Realme nu știa cu ce să mai umple locul rămas gol la interiorul telefonului.

Culorile sunt frumoase, destul de precise, deși puțin prea vibrante pentru gustul meu. Detaliile surprinse sunt superbe și vaste, de la frunzele unui copac până la îndoiturile din pielea de pe adidași (și nu, dacă e vreun sneakerhead care ne citește, nu vreau să te aud, îndoiturile sunt normale, wear your kicks, nu sunt bibelouri). Dynamic range-ul este și el bun, și mai dispune și de stabilizare optică, astfel că pozele pe care le faci ar trebui să iasă mai tot timpul clare. Nu am folosit AI-ul în fotografii, pentru că acesta face culorile să fie și mai aprinse, pregătind parcă fotografiile pentru Instagram sau altă rețea socială. Modul Hi-Res surprinde și mai multe detalii decât cel obișnuit, dar fotografiile realizate cu acesta vor ocupa mai mult spațiu de stocare, deci îți recomand să te bazezi, în marea majoritate a timpului, pe modul principal al camerei, și poate pe un 2x, pentru că și acesta se descurcă bine.

Mai există și un Street Mode, unde sunt incluse și filtre speciale, realizate în colaborare cu cei de la Lonely Planet, editură de ghiduri de călătorie. Sunt trei la număr, Crisp, Cinematic și Tranquil și aduc fiecare un alt stil fotografiei. Sunt fun to use, dar nu aș spune că sunt un lucru la care mă voi întoarce foarte des, deși cel Cinematic (mijloc) îmi place destul de mult.

Night mode-ul se descurcă onorabil, pentru un midrange. Nu sunt cele mai arătoase fotografii pe care le poți obține, dar cadrele sunt destul de bine luminate, și calitatea nu e rea. Bineînțeles, când e vorba de un cadru mai larg, o să observi anumite probleme, mici zone de noise spre exemplu, dar aș zice că îl poți lua la o noapte cu cortul sau la o plimbare pe malul mării fără griji.

Pentru selfie-uri, Realme a pus pe telefonul acesta o cameră de 32MP cu f/2.5, care poate filma 1080p cu 30 de cadre pe secundă. Deci nu aș zice că e vreo cameră senzațională pentru vlogging, dar poți face niște tiktok-uri fără probleme, și mai poți și să scoți fotografii pentru social media. Modul portret aplică un bokeh decent, nu e cel mai corect tot timpul, dar ar trebui să te mulțumească, iar detaliile pe care le surprinde sunt ok, deși nu te gândi că vei putea distinge firele de păr, ca pe unele flagship-uri. Pe principală este mult mai bun, asta datorită camerei net superioare.

Baterie, sunet și software

La capitolul baterie, avem 5000mAh care se încarcă la 100W cu brick-ul din cutie. Impresionant, sincer, pentru un telefon aflat în acest segment de preț. În ceea ce privește sunetul, sunt două difuzoare stereo care se aud destul de bine și de corect, deși uneori mi se pare că vocile sunt ușor „astupate”, ca atunci când vorbești cu cineva care e în altă cameră.

Realme 11 Pro Plus rulează Android 13 cu interfața Realme UI 4.0, iar în legătură cu ultima sunt încă puțin nedumerit. Nu știu dacă îmi place sau nu, pe de o parte mi se pare că îți oferă multe variante de customizare, și arată destul de bine, însă există și anumite lucruri care mă irită, precum bloatware-ul pe care trebuie să îl dezinstalezi sau felul în care atunci când deschizi app drawer-ul apar întâi cele mai utilizate aplicații, de multe ori chiar dublate. Poți să vezi în imaginea de mai sus la ce mă refer. Per total, pot să zic că „the jury is still out”, și aș vrea să mai văd niște îmbunătățiri în zona aceasta.

Concluzia connect

Realme 11 Pro Plus are, la momentul la care filmăm noi acest review, un preț de 2199 de lei la eMAG, și dacă despre alte midrange-uri testate în perioada asta am zis că prețul mi se pare puțin piperat în acest moment, despre acesta nu am cum să spun asta. Mi se pare că oferă un raport calitate-preț cu adevărat bun, de la ecranul superb, la design-ul care iese în evidență în sensul bun al expresiei, la camera principală, care reușește să compenseze cu vârf și îndesat pentru neajunsurile celorlaltor senzori. E un telefon bun, la un preț bun, și probabil că va fi unul dintre telefoanele pe care le voi recomanda des în următoarea perioadă, când cineva îmi va cere opinia.

Plusuri

  • Ecran excelent.
  • Design superb.
  • Cameră principală de top.
  • Performanță bună în jocuri.
  • Baterie.

Minusuri

  • Ultrawide-ul de 8MP și macro-ul de 2MP. Please, never again.
  • Sunet puțin astupat.

Etichete: , , , , , , ,