Microsoft a anunțat azi Majorana 1, primul său cip de calcul cuantic. Realizarea vine după ce compania a efectuat cercetări în domeniu timp de aproape două decenii. Microsoft încearcă să prindă din urmă Google, care își prezintă constant avansul pe zona computerelor cuantice.
Microsoft Majorana 1
Specialiștii cred că procesoarele cuantice ar putea într-o zi să rezolve eficient probleme care ar fi dificile, dacă nu chiar imposibile pentru computerele clasice. Calculatoarele de astăzi folosesc biți care pot fi activați sau opriți, în timp ce computerele cuantice folosesc biți cuantici sau qubiți care pot funcționa în ambele stări simultan.
Google și IBM au dezvoltat, de asemenea, procesoare cuantice, la fel ca și companiile mai mici precum IonQ sau Rigetti Computing. Cipul cuantic al Microsoft folosește opt qubiți folosește arseniura de indiu (InAs – indium arsenide), care este un semiconductor. De asemenea folosesc aluminiu, care este un supraconductor. Un articol din revista Nature descrie cipul în detaliu.
Microsoft nu va permite clienților să folosească cipul Majorana 1 prin cloud-ul public Azure al companiei. Acesta va implementa cipul său personalizat de inteligență artificială, botezat Maia 100. În loc se bazeze pe TSMC sau o altă companie pentru fabricare, Microsoft produce componentele Majorana 1 în propriile laboratoare din SUA. Acest lucru este posibil deoarece producția se desfășoară la scară mică. Vor produce pentru început câteva sute de procesoare.
Între timp, compania se va implica în proiecte de cercetare cu laboratoarele și universitățile naționale care vor avea acces la Majorana 1. Rămâne de văzut cum vor fi monetizate aceste invenții.
În loc să existe ca o categorie de sine stătătoare, calculul cuantic ar putea ajunge să stimuleze alte afaceri ale Microsoft. De exemplu, există divizia AI a Microsoft, care are o rată anuală a veniturilor care depășește 13 miliarde de dolari. Calculatoarele cuantice ar putea fi folosite pentru a construi datele folosite pentru a antrena modele AI.