UE va forţa producătorii de telefoane să aibă baterii uşor de înlocuit

Scris de | 14 iulie, 2023
UE va forţa producătorii de telefoane să aibă baterii uşor de înlocuit

După ce a impus obligativitatea portului USB-C pe telefoane începând cu anul 2024, acum UE vrea să facă şi bateriile mai uşor de înlocuit. Nu e foarte clar dacă vrea să revenim la baterii amovibile şi capace în spatele telefoanelor, dar e posibil.

Ce ştim sigur e că s-a pus un termen limită pentru ca marii producători de telefoane să se alinieze la reglementări şi anume 2027. În iunie Parlamentul European a votat pentru a trece la nivelul următor cu un set de reguli care vor forţa producătorii de terminale mobile să îşi creeze dispozitivele astfel încât bateriile să fie mai uşor de scos şi înlocuit.

Şi asta fără unelte speciale şi fără a avea ştiinţa reparaţiei. Ce e drept companii ca HMD Global au făcut deja paşi în aceata direcţie, prin parteneriate cu iFixit şi oferind înlocuire facilă de baterie acasă. Acum aflăm că în urmă cu câteva zile Consiliul European a aprobat noile reguli. La 20 de zile după publicarea lor în Monitorul Oficial UE ele vor intra în vigoare.

Apple va fi cea cu problemele cele mai mari, desfacerea telefoanelor şi înlocuirea bateriilor fiind destul de dificilă pentru cumpărătorul de rând. Deja a făcut o concesie şi va înlocui portul Lightning cu USB-C chiar din acest an. Încă una ar putea fi prea mult pentru gigantul american.

Etichete: , , , ,

Sursa: Phone Arena