În ce condiții oribile au murit maimuțele pe care a fost testat implantul companiei lui Elon Musk, Neuralink. Urmează testele pe oameni

Scris de | 21 septembrie, 2023
În ce condiții oribile au murit maimuțele pe care a fost testat implantul companiei lui Elon Musk, Neuralink. Urmează testele pe oameni

„Nicio maimuță nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink” afirma Elon Musk la începutul lunii octombrie. O analiză a celor de la Wired, bazată pe documente publice obținute de PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine) contrazice însă complet această afirmație. Documentele indică faptul că unii macaci pe care Neuralink a experimentat au fost eutanasiați după ce au suferit mai multe complicații, inclusiv „diaree sângeroasă, paralizie parțială și edem cerebral”.

Conform documentelor, un mascul a fost eutanasiat în martie 2020 „după ce implantul său cranian s-a slăbit”, necropsia ulterioară indicând că „eșecul implantului poate fi considerat exclusiv mecanic, nefiind exacerbat de infecție” (n.r.: de care suferea animalul). 

Detaliile despre moartea maimuțelor pe care a experimentat Neuralink vin în contextul în care chiar ieri compania lui Elon Musk anunța că începe experimentele pe oameni, pentru persoanele care suferă de tetraplegie.

Musk, acuzat de fraudă

PCRM este o organizație nonprofit care luptă împotriva folosirii animalelor vii în experimente. Documentele au ajuns în posesia lor după ce au dat în judecată UC Davis, universitatea din California care adăpostește California National Primate Research Center (CNPRC), locul unde au avut loc testele Neuralink pe maimuțe. Documentele pot fi văzute pe site-ul PCRM și sunt citate în mai multe scrisori pe care ONG-ul le-a trimis către SEC (Securities and Exchange Commission), prin care Musk este acuzat de fraudă, mințind cu privire la siguranța implantului pentru a primi cele 280 de milioane de dolari de la diverși investitori către Neuralink. 

Un alt experiment din decembrie 2019 arată că o maimuță a fost eutanasiată după ce o bucată din implantul Neuralink s-a rupt în timpul intervenției chirurgicale, cauzând o infecție. Un alt macac, denumit Animalul 15, „a început să își apese capul de podea fără vreun motiv anume” la doar câteva zile după ce a primit implantul, iar condiția ei a devenit din ce în ce mai rea: „Animalul 15 a început să își piardă coordonarea și staff-ul a observat că tremura incontrolabil atunci când vedea oamenii din laborator. Condiția ei s-a deteroriat timp de câteva luni, până când staff-ul a decis într-un final să o eutanasieze. Necropsia a indicat că prezenta o hemoragie la nivelul creierului și că implanturile Neuralink i-au făcut părți ale cortexului cerebral ‘’zdrențe’’”.

Nu doar maimuțe „în stadii terminale” erau alese de Neuralink

Pe lângă afirmația că nicio maimuță nu ar fi murit ca urmare a implantului Neuralink, Musk a mai spus și că startup-ul său „a ales maimuțe în stadii terminale (aproape de moarte)” pentru experimente, pentru a „diminua riscul față de maimuțele sănătoase”. Wired a discutat însă cu un fost angajat al Neuralink, care a dorit să își păstreze anonimitatea de teama unor represalii, și care menționează că afirmațiile lui Musk nu sunt adevărate. 

După ce a văzut o copie a remarcilor lui Musk de pe rețeaua socială X cu privire la alegerea subiecților „în stadii terminale”, fostul angajat Neuralink le-a spus celor de la Wired că afirmațiile sunt „ridicole”, sau chiar „invenții”. „Am avut aceste maimuțe pentru aproximativ un an înainte ca orice intervenție chirurgicală să fie făcută” declară respectivul fost angajat, care spune și că până la un an de instruire comportamentală era necesară, o perioadă care excludea din start folosirea subiecților aproape de moarte. 

În plus, detalii despre sănătatea maimuțelor pe care s-a experimentat arată că, deși unele dintre ele au suferit anterior traume fizice și au fost folosite în experimente la UC Davis, nu există vreo dovadă că acestea ar fi fost „aproape de moarte”. Specia de macaci pe care au fost efectuate testele trăiește aproximativ 25 de ani în captivitate, unele exemplare atingând 40 de ani. Vârsta medie a celor 12 maimuțe care au murit în experimentele Neuralink era de 7,25 ani atunci când au intrat în faza de experimentare, nu mai puțin de 10 dintre ele fiind mai tinere de 8 ani, ceea ce înseamnă că nu ajunseseră încă la maturitate.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Here are the details on the grisly deaths of Elon Musk’s Neuralink monkeys