SUA a acordat prima amendă pentru „deșeuri spațiale”

Scris de | 4 octombrie, 2023
SUA a acordat prima amendă pentru „deșeuri spațiale”

Operatorul de televiziune prin satelit Dish Network a aflat pe pielea sa că nu scapi de amenzi pentru aruncarea de deșeuri nici măcar în spațiul cosmic. FCC, autoritatea care reglementează telecomunicațiile în SUA, a pedepsit compania pentru că nu și-a mutat satelitul EchoStar-7 într-o poziție mai sigură. Compania va trebui acum să plătească și amenda, dar și să mute satelitul, așa cum a fost somată anterior.

Dish Network, amendată pentru că și-a „aruncat” satelitul pe orbita planetei

Amenda de 150.000 de dolari poate părea mare pentru aruncare de gunoaie pe jos pe Pământ, însă pentru o companie mare care operează servicii de telecomunicații, cu siguranță nu este o mare problemă. Totuși, pericolul pe care un satelit defunct îl poate reprezenta pentru alte echipamente care orbitează în jurul planetei, este mult mai mare decât un ambalaj de chipsuri pe asfalt.

Activitatea din spațiu produce multe deșeuri care plutesc libere în jurul planetei, fiecare lansare nouă fiind responsabilă pentru noi deșeuri. Majoritatea ard la reintrarea în atmosferă, însă unele rămân în derivă și pot pune în pericol sateliții privați sau de stat, cât și Stația Spațială Orbitală. Conform FCC, amenda a fost acordată Dish Network pentru că poate pune în pericol sateliții de telecomunicații americani.

Desigur, amenda nu a fost acordată fără un motiv clar. Încă din 2012, Dish a primit instrucțiuni de la FCC pentru a realiza un plan pentru satelitul său defunct. Compania a decis abia în luna mai din 2022 că va muta satelitul la o distanță de 300 de km de locul în care se afla la acel moment, însă în luna februarie a anului curent, a realizat că nu există destul combustibil la bord pentru a completa această manevră. Satelitul a parcurs doar 122 km înainte să se oprească și unde poate reprezenta în continuare un pericol pentru sistemele de telecomunicații.

Rămâne de văzut însă ce se va întâmpla în viitor. Problema deșeurilor spațiale este complexă și nu are o soluție foarte clară. Momentan nu există foarte multe metode pentru a colecta echipamentele lăsate în derivă în spațiu.

Etichete: , , ,

Sursa: The Verge