INTERVIU. Importanța Tech Hub-ului ABOUT YOU din Cluj și beneficiile sale: „Indiferent unde te afli, vei avea același salariu ca în Germania” (P)

INTERVIU. Importanța Tech Hub-ului ABOUT YOU din Cluj și beneficiile sale: „Indiferent unde te afli, vei avea același salariu ca în Germania” (P)

Când spui ABOUT YOU, probabil că primul lucru care îți vine în minte este geaca sau perechea de pantaloni pe care ai pus-o în coș aseară, și pe care încă nu te-ai hotărât dacă să o cumperi sau nu. Compania are însă și o divizie de tehnologie bine angrenată în peisajul IT românesc, prin intermediul Tech Hub-ului din Cluj. Pentru a înțelege mai bine care este importanța sa, am vorbit cu Raducu Mirescu, unul dintre membrii echipei din Cluj, care ne-a oferit detalii despre experiența din Tech Hub.

Scris de | 10 octombrie, 2023

Connect: Ne poți oferi o scurtă introducere legată de background-ul tău și experiența în ceea ce privește tech hub-ul About You?

Raducu Mirescu: Pe scurt, mă numesc Raducu Mirescu, am 28 de ani. Lucrez de mai bine de 8 ani în domeniul ingineriei software, însă pasiunea mea pentru acest domeniu este mai veche, poate chiar peste 15 ani. În prezent, lucrez cu PHP, deși am și experiență cu Perl și NodeJs. Ce vă mai pot spune despre mine și călătoria mea profesională este că totul a început într-un mod neobișnuit, surprinzător nu prin programare, ci prin vânzarea de servicii software. În timpul liceului, am lucrat pentru scurt timp la o companie de software ca agent de vânzări pentru soluții web. Scopul meu era să câștig niște bani pentru a-mi cumpăra cea mai nouă tabletă de pe piață.

Câțiva ani mai târziu am fost admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității POLITEHNICA din București. După aceea, m-am angajat ca programator la o mică companie de telecomunicații, apoi am trecut la eMAG și acum lucrez pentru tech hub-ul ABOUT YOU din Cluj-Napoca.

În ce proiecte sau inițiative noi ai fost implicat recent?

Pentru mine fiecare proiect nou vine cu propria doză de entuziasm, pentru că niciodată nu poți anticipa toate provocările care pot apărea și, oricât de mult spui că poți prezice rezultatul, întotdeauna vei fi surprins. Ceea ce mă entuziasmează cu adevărat la ABOUT YOU este oportunitatea de a lucra la un produs care este încă în faza de formare, de a fi parte încă de la primele etape și de a vedea de la bun început cum se construiește totul, cum se iau deciziile și, în cele din urmă, cum este lansat în producție.

Care este cultura de colaborare din interiorul ABOUT YOU?

Colaborarea este unul dintre cele mai puternice atuuri la ABOUT YOU. Echipa este formată din programatori tineri și pasionați de munca lor și, cel mai important, nimeni nu refuză să ofere îndrumare sau ajutor, chiar dacă este vorba despre un coleg pe care nu l-ai întâlnit niciodată în persoană. Un simplu mesaj pe Slack poate fi soluția pentru orice provocare. Totuși, colaborarea merge dincolo de doar a răspunde la întrebările colegilor. De exemplu, în echipa noastră avem întâlniri de arhitectură în care de obicei împărtășim cunoștințe și metode de lucru care să ne ajute în munca noastră de zi cu zi. Discutăm despre schimbările aduse de o nouă versiune a limbajului de programare și dacă sau cum să le integrăm în munca noastră.

Ce importanță are Tech Hub-ul din Cluj, care este rolul său în dezvoltarea ABOUT YOU?

Nu există teme special alocate programatorilor din Hub-uri. La ABOUT YOU facem parte dintr-un departament tehnic internațional, unde muncim în echipe diverse și susținem orice proiect ne revine. În esență, departamentul tehnic este centrul, „coloana vertebrală” a ABOUT YOU, și doar cu ajutorul celor mai buni specialiști se poate atinge potențialul maxim al tehnologiei în remodelarea cumpărăturilor online.

În acest context, tech hub-urile ABOUT YOU își propun să atragă și să rețină cei mai talentați profesioniști din domeniul tehnologiei, oferind soluții personalizate pentru nevoile fiecărui angajat, punând la dispoziție birouri primitoare. De asemenea, există și posibilitatea de a lucra permanent la distanță, remote de oriunde în Uniunea Europeană.

Câți angajați sunt în Tech Hub-ul din Cluj?

Hub-ul Tech din Cluj a început ca o echipă mică, dar dedicată. De atunci, ne creștem constant, iar astăzi echipa noastră numără 15 profesioniști. Creșterea noastră nu se limitează doar la Cluj. Am atras programatori talentați din întreaga țară, având în vedere numărul mare de specialiști pe care îi găsim în România. Unii dintre noi lucrează de acasă, în timp ce alții preferă sa vină la biroul Tech Hub-ului. Odată cu dezvoltarea și extinderea noastră susținem misiunea de a oferi cele mai bune soluții clienților noștri, așadar suntem în continuă căutare a celor mai talentați profesioniști IT care să se alăture echipei noastre, pentru a evolua și a inova.

Care sunt motivele pentru care a fost ales Clujul ca destinație pentru Tech Hub-ul ABOUT YOU?

La ABOUT YOU știm că cei mai buni specialiști nu se află doar în Germania. Astfel, s-a luat decizia de a localiza și analiza și alte piețe, și așa s-a ajuns în România și Croația. Uniunea Europeană a fost un prim pas logic, precum și țările în care eram deja prezenți cu business-ul.

Care este rolul tău în Tech Hub?

Sunt programator full stack în echipa de Payment/Plăți. Acest lucru înseamnă că dezvolt soluții software care permit diferitelor departamente din cadrul ABOUT YOU să verifice și să gestioneze plățile clienților. Pe lângă dezvoltare, o parte importantă a muncii mele este legată de întreaga direcție a proiectului. Ne-am angajat să menținem o abordare centrată pe utilizator în tot ceea ce livrăm, ceea ce înseamnă că ne străduim în permanență să identificăm orice elemente esențiale care ar putea lipsi din fluxurile noastre de lucru și să luăm în considerare planificarea și schimbarea acestora, dacă este necesar.

De cât timp lucrezi în Tech Hub și cum a fost experiența ta până acum?

Conform tradiției ABOUT YOU, sunt foarte aproape de a primi prima mea sticlă de vin spumant pentru a marca primul meu an în companie. Având în vedere numărul de țări în care ABOUT YOU este prezentă și amploarea întregii operațiuni necesare pentru a susține această extindere, mă așteptam să găsesc rigiditatea culturii corporatiste, însă ABOUT YOU a reușit să păstreze dinamica și schimbarea rapidă specifice start-up-urilor. Acest lucru mi se potrivește foarte bine, deoarece sunt mai degrabă genul de persoană care încearcă și greșește. Îmi place să experimentez și să mă implic repede în rezolvarea problemelor, mai degrabă decât să petrec timp îndelungat în ședințe pentru a planifica soluția perfectă.

Ce tehnologii folosiți în Tech Hub? Cât de digitalizat este întregul proces?

Echipa de backend folosește PHP cu Laravel sau Symfony pentru a construi aplicații robuste și scalabile, în timp ce programatorii front-end utilizează ReactJS sau VueJS, în funcție de cerințele proiectului. Folosim Flutter (o tehnologie cross-platform) pentru dezvoltarea aplicației mobile, ceea ce ne permite să creăm o aplicație performantă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Cred că e bine de menționat că o mare parte a echipei Flutter este formată din români, care au astfel un impact semnificativ asupra dezvoltării aplicației ABOUT YOU, aducându-și expertiza și creativitatea în proiect.

Digitalizarea este esențială pentru optimizarea operațiunilor noastre, prin urmare, folosim o varietate de instrumente digitale precum Jira, Slack, GSuite și altele pentru a facilita comunicarea și colaborarea în echipă. În ceea ce privește dezvoltarea software-ului, ne bazăm pe Git și pe fluxurile automate de integrare și livrare continuă (CI/CD). În plus, avem acces la resurse pentru dezvoltarea personală, cum ar fi platforma noastră de învățare denumită AY Academy și alte site-uri online precum Laracast.

Cum arată o zi din viața unui angajat la Tech Hub-ul ABOUT YOU?

La ABOUT YOU ne bazăm pe metodologia Agile, ceea ce înseamnă că diminețile noastre încep cu un stand-up. Din cauza diferențelor de fus orar, stand-up-ul meu nu este foarte devreme, ci mai aproape de prânz, așa că am parte de timp productiv și liniștit dimineața pentru a-mi stabili obiectivele personale pentru ziua respectivă și pentru a programa.

După-amiezile diferă de la zi la alta. Avem “core business hours” când se așteaptă disponibilitate, dar există posibilitatea de a-ți bloca timp personal în calendar, spre exemplu pentru a-ți lua copiii de la școală. Deci, fiecare dintre noi are o anumită flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru. De obicei, în timpul după-amiezii, te poți concentra și scrie cod pentru task-ul curent, poți avea întâlniri pe diferite teme de discuții, sincronizări cu alte echipe sau ceremonii Agile obișnuite, cum ar fi planning, grooming and retro.

Care sunt principalele beneficii de a lucra la Tech Hub-ul ABOUT YOU?

Personal, cel mai mare avantaj este transparența și echitatea în ceea ce privește salariul. Adică, indiferent de unde te afli, România sau altă locație din Uniunea Europeană, vei avea un salariu la fel ca în Germania. Din punct de vedere tehnic, este foarte interesant și provocator să lucrezi pentru una dintre companiile de e-commerce cu cea mai rapidă creștere din Europa. Mai mult, să utilizezi  tehnologie și hardware de ultimă generație și să colaborezi cu cei mai talentați programatori din UE, implicându-te în dezvoltarea unor soluții complexe, constituie o experiență cu totul aparte pentru mine. În plus, dacă cineva dorește  să schimbe domeniul sau proiectul, programul MOVE de la ABOUT YOU permite fiecărui programator să treacă de la o echipă la alta. Acest proiect intern ne ajută să ducem proiectele mai departe cu aceiași colegi dar cu o perspectivă proaspătă.

Ai realizat vreun curs de specializare?

Mi-am obținut diploma de inginer la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității POLITEHNICA din București, unde am urmat apoi un program de masterat. În plus, în această perioadă, am finalizat programul CCNA și am urmat un curs de Linux SysAdmin.

În ceea ce privește dezvoltarea personală, am fost membru al unui club de dezbateri în liceu și am participat la diverse competiții naționale – o pasiune pe care doresc să o regăsesc. Pe parcursul anilor de facultate, m-am implicat activ în ONG-ul studenților, unde mi-am asumat rolul de coordonator al departamentului de strângere de fonduri, am organizat un hackathon în parteneriat cu companii IT și am ajutat la organizarea a numeroase activități pentru studenți.

Care sunt lucrurile pe care le apreciezi cel mai mult la acest job? L-ai recomanda unor prieteni, ai vreun sfat pentru cineva care ar fi interesat să aplice?

Îmi place că noi, programatorii, suntem implicați în mai mult decât scrierea codului pentru produs. Colaborăm îndeaproape cu echipa de management al produsului, ei ne solicită părerea și ne respectă propunerile pentru unele dintre cele mai importante caracteristici și procese din cadrul produsului.

Cu toate acestea, cel mai important este să găsești rolul potrivit pentru tine și să faci ce-ți place. La ABOUT YOU, ne concentrăm pe livrarea eficientă a produselor, schimbăm rapid roadmap-ul și direcțiile. Aș recomanda compania oricui îi place un ritm alert și un mediu flexibil. Este solicitant, dar, în același timp, îți permite să te dezvolți profesional și să-ți extinzi cunoștințele într-un mod accelerat.  

Cât de des mergi la birou și cât de importantă a devenit posibilitatea de a lucra remote după pandemie?

Faptul că pot alege să lucrez de la distanță este important pentru mine, pentru că-mi place să fac naveta la birou. Cu toate acestea, de când m-am alăturat echipei ABOUT YOU, mă bucur și de întâlnirile cu colegii, cum au fost și cele două vizite la Hamburg, unde am avut ocazia să-mi întâlnesc restul echipei și să discutăm planurile de dezvoltare a produselor. Tot atunci am participat și la Tech Summit, cel mai mare eveniment tehnic organizat de ABOUT YOU.

Organizați sau participați la evenimente legate de industria IT?

Ne dorim ca tech hub-ul nostru să fie puternic implicat în comunitatea tech locală. Înțelegem importanța participării la evenimente care încurajează colaborarea și împărtășirea cunoștințelor între programatori. Pe lângă parteneriatul cu revista Today Software Magazine și susținerea conferinței JSHeroes din Cluj, am organizat o campanie în luna martie alături de Women in Tech pentru a promova femeile care lucrează în industria IT.

În plus, participăm și la evenimente internaționale, cum ar fi conferința anuală de tehnologie Code Talks din Hamburg. Acest tip de evenimente ne oferă ocazia de a face schimb de idei, de a fi la curent cu cele mai recente tendințe și de a interacționa cu alți pasionați de tehnologie din întreaga Europă. Angajamentul ABOUT YOU de a susține și participa la astfel de evenimente reflectă dorința companiei de a rămâne conectați la comunitate și la cele mai noi tendințe în tehnologie.

Etichete: , , , , , , ,