Xiaomi anunță HyperOS, un sistem de operare universal care înlocuiește complet MIUI

Scris de | 17 octombrie, 2023
Xiaomi anunță HyperOS, un sistem de operare universal care înlocuiește complet MIUI

Xiaomi a anunțat oficial că MIUI va dispărea și va fi înlocuit cu noul HyperOS. Se pare că MiOS a fost doar un soi de nume de cod, și nu unul final. HyperOS urmează să fie lansat oficial alături de seria Xiaomi 14, și va fi disponibil la nivel global, nu doar în China, așa cum vedem în cazul Huawei și HarmonyOS. De altfel, anumite modele deja lansate vor primi upgrade la HyperOS. Paralela cu Huawei nu este însă nejustificată: Xiaomi plănuiește să folosească acest software pe toate dispozitivele sale din „ecosistem”.

HyperOS este bazat pe Android, însă folosește și un sistem proprietar numit Vela pentru conectivitate între dispozitive „smart”

Așa cum era de așteptat, HyperOS de la Xiaomi nu este un sistem de operare 100% proprietar. Acesta este în continuare bazat pe Android-ul de la Google, însă, pentru a integra și conectivitate cu produsele din zona „ecosistem”, acesta folosește și un sistem proprietar numit Vela, care rescrie o mare parte din arhitectură.

Compania plănuiește să folosească HyperOS drept un sistem de operare universal, care pornește de la smartphone-uri, însă care va putea fi folosit pe produse din peste 200 de categorii. Toate dispozitivele smart home de la Xiaomi, mașinile companiei și orice alt dispozitiv conectat la internet din zona AIoT ar trebui să ruleze pe HyperOS de acum înainte. De altfel, Lei Jun, CEO-ul Xiaomi, spune că noul sistem de operare este baza companiei pentru a pregăti terenul pentru Internet of Everything, următorul pas în evoluția tehnologiei, când totul va fi conectat la internet.

„În 2014, când afacerea IoT a început să prindă contur, am început un proces de dezvoltare și explorare. În 2017, a fost lansată oficial cercetarea și dezvoltarea unui nou sistem pentru a sprijini toate dispozitivele și aplicațiile din ecosistem cu un sistem integrat. Acesta este scopul noastru. […] HyperOS este bazat pe integrarea Androidului profund evoluat și a sistemului Vela dezvoltat intern, rescrie complet arhitectura de bază și pregătește o bază publică pentru Internet of Everything pentru zeci de miliarde de dispozitive și zeci de miliarde de conexiuni în viitor”, a declarat Jun.

Din păcate, anunțul nu a venit cu imagini care să ne arate interfața pentru mobil a noului sistem de operare. Se pare că va trebui să așteptăm până săptămâna viitoare, când este programat debutul seriei Xiaomi 14. Momentan compania nu vorbește oficial despre acest eveniment, însă dezvăluirea oficială este așteptată imediat după finalul Snapdragon Summit, unde va fi prezentat oficial următorul procesor high-end pentru mobil, Snapdragon 8 Gen 3.

Sursa: via Android Authority