Compania de taxi autonom Cruise, interzisă în SUA

Scris de | 25 octombrie, 2023
Compania de taxi autonom Cruise, interzisă în SUA

Statul american California a retras licența de „robotaxi” a companiei Cruise. Această decizie vine în urma mai multor plângeri și chiar a unui accident în care o mașină a companiei a fost implicată, în care o persoană a rămas blocată sub roțile unei mașini autonome. Astfel, Waymo, compania rivală de la Google rămâne singura care va opera curse de taxiuri autonome în orașele din California.

Tehnologia de condus autonom de la Crusie, considerată „periculoasă” pentru operațiuni publice

Cu doar câteva săptămâni în urmă, o mașină Cruise a fost implicată într-un accident. Deși persoana vătămată nu a fost inițial lovită de mașina autonomă, ci de o altă mașină din trafic, aceasta a ajuns sub roțile vehiculului autonom operat de Cruise. Anterior, mașinile Cruise au fost depistate pe străzi încurcând traficul din diverse motive, inclusiv blocarea roților într-o porțiune de ciment proaspăt turnat. O altă mașină Cruise a intrat în coliziune cu o mașină de pompieri, acțiune care a dus la limitarea numărului de mașini de pe străzi la jumătate.

DMV (Department of Motor Vechicles) din California a decis suspendarea licenței Cruise pentru a opera activități de robotaxi pe teritoriul statului, întrucât nu sunt sigure pentru operațiuni publice. Compania poate în continuare să testeze tehnologiile de condus autonom, dar numai cu un șofer care să supravegheze activitatea la bord. Autoritățile americane spun că cei de la Cruise (companie susținută de General Motors), nu au reprezentat corect siguranța tehnologiilor pe care le operează atunci când au primit licența. Compania poate să aplice pentru o nouă licență atunci când va demonstra că a rezolvat problemele semnalate de DMV.

„DMV a furnizat companiei Cruise pașii necesari pentru a solicita restabilirea permiselor suspendate, pe care DMV nu le va aproba până când compania nu va îndeplini cerințele în mod satisfăcător pentru departament.”

Reprezentanții Cruise au luat la cunoștință suspendarea și promit că vor opri operațiunile de taxi din San Francisco, dar și că această tehnologie este dedicată salvării de vieți omenești:

„Am aflat astăzi la 10:30 am PT despre suspendarea permiselor noastre pentru vehicule autonome fără șofer de către DMV-ul din California. Drept urmare, vom suspenda operațiunile vehiculelor noastre autonome fără șofer în San Francisco. În cele din urmă, dezvoltăm și implementăm vehicule autonome pentru a salva vieți.”, a declarat Hannah Lindow, purtător de cuvânt al companiei.

Suspendarea Cruise va fi considerată o victorie inclusiv pentru activiștii din San Francisco, care începuseră să blocheze intenționat mașinile în mod organizat punând câte un con de trafic pe capota mașinilor.

Etichete: , ,

Sursa: The Verge