iOS 17.2 deja pregătește terenul pentru instalarea de aplicații din afara App Store

Scris de | 13 noiembrie, 2023
iOS 17.2 deja pregătește terenul pentru instalarea de aplicații din afara App Store

iOS 17.2 este deja în teste și noile informații despre acesta sugerează că va fi un update mai mare și mai important decât pare la prima vedere. Nu doar că va adăuga funcții noi, precum posibilitatea de a filma în 3D pentru redare pe Apple vision Pro, dar pare că aduce și schimbări semnificative „sub capotă”, pregătind platforma iOS pentru inevitabilul moment în care va fi deblocată pentru instalarea de aplicații din alte surse decât App Store.

Apple pune bazele deschiderii iOS în noul update 17.2

Se pare că noul iOS 17.2 introduce un nou framework numit Managed App Distribution. Apple pare să sugereze că acesta este dedicat companiilor ca o soluție nouă de tip MDM, care permite companiilor să instaleze aplicații proprietare pe dispozitivele angajaților, însă funcțiile pe care le include sugerează că este ceva mult mai avansat. De altfel, companiile au deja astfel de capabilități și pe versiunile curente de iOS, dar noul Managed App Distribution permite practic realizarea de alternative la App Store.

9to5mac a descoperit în acest framework nou faptul că poți realiza cu ajutorul său aplicații care pot instala alte aplicații, deci un adevărat „magazin”, poți descărca și instala aplicații de pe anumite servere externe, cât și verifica versiunea de iOS de pe dispozitiv, pentru a confirma compatibilitatea aplicațiilor. Mai mult, există control pentru blocarea acestor funcții pe regiuni. Având în vedere că doar Uniunea Europeană va obliga Apple să deschidă iOS-ul, Apple ar putea permite instalarea de aplicații din alte surse doar aici, nu și în alte regiuni. Astfel, Managed App Distribution ar putea fi permis doar în Europa și în alte țări care obligă compania să ofere alternative la App Store.

Momentan, Apple a publicat documentație despre noul API în relație cu sistemele MDM din prezent, însă este clar că a integrat în acesta și funcții de care o companie sau o școală care dezvoltă aplicații interne nu are obligatoriu nevoie.

„Aplicațiile gestionate sunt aplicații caracterizate și disponibile pentru descărcare pe care o întreprindere, o instituție de învățământ sau o altă instituție le furnizează angajaților sau studenților săi. Aplicația dvs. oferă o platformă pentru ca organizația dvs. să vândă aceste aplicații gestionate. Cadrul de distribuție a aplicațiilor gestionate verifică dacă cineva a inițiat instalarea unei aplicații și oferă starea și progresul descărcării. De asemenea, poate lansa aplicația odată ce a fost descărcată.”, scrie în documentația oficială de pe site-ul Apple.

Desigur, Apple nu își dorește deschiderea App Store, și va contesta decizia UE de a considera App Store-ul un „gatekeeper”, dar, în cazul în care apelul său la decizie nu va fi unul favorabil, va avea software-ul pregătit pentru a se conforma legislației în vigoare. Termenul limită pentru deschiderea iOS este martie 2024.

Etichete: , , ,

Sursa: 9to5mac