HarmonyOS Next de la Huawei va renunța la compatibilitatea cu aplicații de Android

Scris de | 15 noiembrie, 2023
HarmonyOS Next de la Huawei va renunța la compatibilitatea cu aplicații de Android
foto via @my-techspace.com

În urma restricțiilor SUA, Huawei a dezvoltat HarmonyOS, o versiune proprietară de Android, care, deși schimbă foarte multe dintre elementele de bază ale sistemului de operare de la Google, a rămas familiar pentru utilizatori. Se pare însă că următoarea versiune majoră a sistemului de operare de la Huawei, numită HarmonyOS Next, va spune „adio” aplicațiilor de Android și va fi compatibilă doar cu aplicații dezvoltate special pentru aceasta. Practic, HarmonyOS va deveni un sistem de operare separat de Android.

Telefoanele Huawei vor trebui să rule aplicații dezvoltate special pentru HarmonyOS

Practic, dezvoltatorii de aplicații vor trebui să creeze o versiune dedicată pentru telefoanele Huawei cu HarmonyOS Next, așa cum fac deja pentru iOS. Utilizatorii de telefoane Huawei cu noul sistem de operare nu vor mai putea descărca astfel aplicații în format .apk din alte magazine alternative la AppGallery, pentru a le folosi pe dispozitivele lor. Putem presupune că distribuția de aplicații pentru HarmonyOS Next va fi realizată tot prin magazinul de aplicații din prezent.

Ce înseamnă asta pentru utilizatorii de Huawei? Pentru cei din China, acest lucru va însemna că va exista o perioadă de tranziție, în care multe aplicații populare de pe Android nu vor fi disponibile și pe Huawei. Deja există informații publicate de South China Morning Post că multe companii mari din China încep să angajeze dezvoltatori software pentru a începe deja dezvoltarea de aplicații pentru HarmonyOS Next, pentru a avea pachetele gata de lansare la debutul sistemului de operare.

Utilizatorii din Europa nu ar trebui însă să fie îngrijorați. În Europa, telefoanele Huawei nu au primit niciodată update la HarmonyOS. Compania a continuat dezvoltarea Emotion UI (EMUI) pentru telefoanele vândute aici, care sunt în continuare compatibile cu aplicațiile de Android, și, cel mai probabil vor rămâne în continuare.

Adopția unui format proprietar de aplicații nu înseamnă însă că HarmonyOS Next nu va fi bazat tot pe Android Open Source Project, așa cum este și în prezent. Huawei pare însă că dorește să renunțe la „bagajul” extra pe care compatibilitatea cu aplicațiile de Android îl aduc codului, pentru a crea o alternativă proprietară, specifică hardware-ului său, care ar putea fi și mai eficientă în consumul de resurse.

Huawei are însă puterea de a face o astfel de schimbare pe piața din China, întrucât în prezent sistemul său de operare, HarmonyOS, rulează deja pe 700 de milioane de dispozitive. Astfel, producătorii de aplicații se vor simți nevoiți să ofere și suport pentru aplicațiile proprietare, pentru a-și putea păstra clienții de pe această platformă.  

Etichete: , , , ,