Spotify dă afară 17% din angajați înainte de Sărbători

Scris de | 4 decembrie, 2023
Spotify dă afară 17% din angajați înainte de Sărbători

În perioada în care mulți dintre noi arătăm celorlalți alegerile noastre în materie de muzică prin Spotify Wrapped, o parte din angajații companiei încep să se gândească serios la cum vor arăta sărbătorile de iarnă. Asta pentru că, deși Spotify a înregistrat o perioadă de profit în cel mai recent sfert fiscal din 2023, CEO-ul Daniel Ek a anunțat printr-un comunicat de presă că 17% dintre angajați vor fi concediați. Motivul îl reprezintă „provocările din viitor”, conform lui Ek, care a decis ca aceste concedieri să fie făcute imediat, înainte de perioada sărbătorilor, urmând ca angajații afectați să fie notificați în cursul zilei.

„Înțeleg că pentru mulți, aceasta va fi o surpriză ținând cont de veniturile recente pozitive și performanța pe care am înregistrat-o. Am dezbătut dacă am putea face reduceri mai mici de personal în 2024 și 2025, însă considerând diferența dintre ținta noastră financiară și costurile operaționale actuale, am decis că o acțiune substanțială pentru a reduce costurile este cea mai bună opțiune pentru a ne îndeplini obiectivele. Deși sunt convins că aceasta este decizia corectă pentru compania noastră, înțeleg și că va fi extrem de dureroasă pentru echipă” notează Ek.

CEO-ul Spotify mai menționează și că în 2020 și 2021 au existat extinderi considerabile, datorită unor costuri mai reduse, însă deși au mai existat două valuri de concedieri în 2023 – unul la începutul anului, în care 6% din angajați au fost dați afară și unul în mai, în care au urmat alte 2 procente – costurile actuale sunt în continuare prea mari pentru companie.

Spotify avea în jur de 9000 de angajați, astfel că aceste concedieri vor afecta aproximativ 1500 de persoane. Ek spune că aceștia vor primi, în medie, salariul pe 5 luni și asigurare medicală în această perioadă, precum și consiliere de carieră sau suport pentru emigrare, dacă este cazul.

Spotify a înregistrat o creștere constantă încă de la lansarea sa, având acum 574 de milioane de utilizatori activi lunar, cu 26% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Compania nu prea a avut însă perioade fiscale încheiate pe profit, cea recent încheiată fiind o excepție de la această regulă. Daniel Ek a anunțat că va veni cu mai multe detalii cu privire la ce vor însemna aceste schimbări pentru companie „în zilele și săptămânile care urmează”.

Etichete: , , , ,

Sursa: Spotify laying off 17 percent of employees across the company