Facebook Messenger „divorțează” de Instagram DM, dar primește funcții noi precum criptare și editare de mesaje

Scris de | 7 decembrie, 2023
Facebook Messenger „divorțează” de Instagram DM, dar primește funcții noi precum criptare și editare de mesaje

Facebook anunța în urmă cu trei ani că unește sistemele de mesagerie de pe Facebook și Instagram pentru a permite utilizatorilor celor două servicii să comunice între ei. Se pare însă că în următoarele câteva zile, această capabilitate va fi oprită, în ciuda faptului că Uniunea Europeană va obliga platformele foarte mari să permită compatibilitate cu alte servicii de chat pe baza regulamentului DMA (Digital Markets Act), începând cu primăvara anului viitor. Totuși, chiar dacă utilizatorii de Messenger pierd această capabilitate, aceștia câștigă câteva funcții noi, precum criptare end-to-end, editarea de mesaje și multe altele.

Cum te afectează deconectarea dintre Facebook Messenger și Instagram DM

Cei care folosesc în prezent Instagram și Messenger pentru a comunicat între cele două platforme nu vor mai putea să își trimită mesaje pe conversațiile deja pornite. Acestea vor rămâne în istoricul de chat-uri, însă doar sub formă „read-only”, adică nu mai pot fi adăugate mesaje noi la cea discuție odată ce are loc „deconectarea”. Mai mult, cei care intră pe acele conversații nu vor mai vedea statusul online sau offline al celuilalt utilizator. Desigur, nici apelurile audio nu vor mai funcționa între cele două rețele.

Există posibilitatea ca această „deconectare” să permită însă conectarea lor mai târziu pentru a îndeplini cerințele regulamentului DMA. Deja în codul WhatsApp au fost descoperite referințe la „Third Party Chats”, ceea ce sugerează că vom putea folosi aplicația de la Meta pentru a conversa cu utilizatori de pe alte platforme, ale altor companii. Poate că și Messenger și Instagram vor primi funcții similare.

Nu există momentan o dată pentru separarea rețelelor, însă termenul dat de Meta a fost „mijlocul lunii decembrie”. Având în vedere că suntem în prima săptămână a acestei luni, probabil că evenimentul va avea loc cândva săptămâna viitoare.

Ce funcții noi vor primi utilizatorii de Facebook Messenger

Meta anunță însă că Facebook Messenger va primi câteva capabilități noi, chiar dacă pierde una dintre ele. Este vorba despre posibilitatea de a edita mesajele trimise în chat-uri. Până acum, dacă greșeai ceva, aveai fie opțiunea să ștergi si să trimiți din nou, sau să te corectezi cu un nou mesaj. Acum există și posibilitatea de a edita mesajul în primele 15 minute de la trimitere. Cei cu care discuți nu vor vedea că ai editat mesajul, însă Meta păstrează o copie pe servere, în cazul în care primește plângeri.

De asemenea, toate discuțiile noi vor fi implicit criptate end-to-end. Astfel, siguranța confidențialității pe platformă va fi mult îmbunătățită, mesajele aproape imposibil de interceptat pe parcurs. Această funcție va fi activată pe conturile utilizatorilor în următoarele câteva luni, deci avem parte de un „rollout”. Atunci când veți primi funcția pe contul personal, Facebook vă va cere să creați un PIN pentru a putea recupera contul în cazul în care pierdeți telefonul pe care activați funcția.

Metoda de securitate aleasă este una dublă. Facebook adoptă atât protocolul Signal, cât și propriul său protocol Labyrinth. Securitatea îmbunătățită va fi disponibilă pentru chat-uri și apeluri audio între două persoane implicit, dar nu și pentru grupuri. Compania promite că va lucra la această funcție în următoarele luni, cât și la activarea criptării pentru mesajele de pe Instagram.

Și mesajele care dispar din conversațiile „secrete” vor fi îmbunătățite, cu o interfață nouă și siguranța că acestea vor fi șterse în 24 de ore. Conversațiile secrete sunt disponibile doar pentru conversații cripate.

O altă funcție nouă pentru messenger va fi posibilitate de a dezactiva bifele pentru „citit”. Astfel, nu vei mai putea fi acuzat că ai lăsat pe cineva „pe Seen”. Mesajele vocale vor primi de asemenea posibilitatea de a fi redate la viteză 1.5 sau 2x, și vor permite redarea în fundal atunci când ieși din aplicație.

În cele din urmă, transferul de fișiere multimedia va fi îmbunătățit. Facebook Messenger va primi opțiune de transfer în „HD” pentru video și fotografii, va primi o nouă interfață de trimis imagini și permite reacții la fiecare imagine în parte atunci când acestea sunt într-o galerie.

Multe dintre aceste funcții ar trebui să fie deja disponibile pe aplicațiile de mobil pentru iOS și Android. Verificați actualizările pentru Facebook Messenger din App Store și Play Store pentru a le accesa.

Etichete: , , ,

Sursa: 9to5mac