FMI (Fondul Monetar Internațional) tocmai a realizat o analiză care spune că inteligența artificială ar urma să afecteze aproape 40% dintre locurile de muncă la nivel global, atât în mod pozitiv, cât și într-unul negativ. Tehnologia ar urma să aibă cel mai mare efect asupra economiilor dezvoltate, și poate crește problema inegalității și tensiunile sociale, se mai arată în analiza FMI.
Locurile de muncă în care inteligența artificială își va face simțită prezența sunt așa-numitele „high-skilled jobs”, care necesită un nivel ridicat de cunoștințe. În economiile dezvoltate, aproximativ 60% dintre aceste locuri de muncă sunt așteptate să fie afectate, într-un fel sau altul. Astfel, FMI crede că aproximativ jumătate din ele vor avea de beneficiat de pe urma folosirii inteligenței artificiale, care va ajuta și la creșterea productivității angajaților. Cealaltă jumătate nu este însă la fel de pozitivă, și presupune o dezvoltare a AI-ului, care ar putea să realizeze sarcini esențiale ale angajaților, ducând la o scădere a cererii pe piața de muncă, salarii mai mici și angajări mai puține. În unele cazuri, temerea este că anumite locuri de muncă ar putea fi eradicate complet.
Mai puțin afectate sunt țările emergente, precum Brazilia (cu un total de 40% din locuri de muncă simțind un impact din partea AI-ului), sau cele cu economii mai slabe, precum Bangladesh (26%). Problema este că multe dintre aceste țări nu au nici o forță de muncă ce ar putea fi capabilă să profite de beneficiile AI-ului, iar asta duce la o creștere a inegalității.
Un avertisment vine și în contextul în care inteligența artificială ar putea cauza probleme între generații și adânci diferența salarială în companii. Este mai probabil pentru bătrâni și pentru cei cu venituri scăzute să își piardă locurile de muncă față de angajații mai tineri. Studiul FMI oferă rezultate similare cu altele realizate asupra impactului pe care îl va avea AI-ul asupra locurilor de muncă: Goldman Sachs crede că acesta va afecta 300 de milioane de locuri de muncă la nivel global, iar firma de analiză Forrester crede că acesta va înlocui 2,4 milioane de locuri de muncă din SUA până în 2030.
Soluția este subliniată de Kristalina Georgieva, Director General al FMI: „Este crucial ca țările să stabilească programe de siguranță socială și să ofere posibilitatea de recalificare pentru angajații în poziții vulnerabile. Astfel, putem să facem ca tranziția către AI să fie mai incluzivă, să protejăm traiul oamenilor și să reducem inegalitatea.”