Sonda Mars Express de la ESA a descoperit pe Marte depozite de gheață cu o grosime de aproape 4 kilometri

Scris de | 25 ianuarie, 2024
Sonda Mars Express de la ESA a descoperit pe Marte depozite de gheață cu o grosime de aproape 4 kilometri
Potential_Ice_Thickness

Oamenii de știință care operează sonda Mars Express a celor de la ESA (European Space Agency) spun că au descoperit depozite de gheață uriașe sub suprafața planetei Marte. Conform estimărilor, acestea au o grosime de aproximativ 3,7 kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea umple Marea Roșie de pe Pământ, în cazul în care s-ar topi, sau ar putea acoperi întreaga suprafață a Planetei Roșii într-un strat de apă de doi metri adâncime. Aceste descoperiri sugerează că Marte arăta în trecut foarte diferit de cum o cunoaștem acum, având ghețari, lacuri și râuri la suprafața sa.

„Am descoperit dovezi ale unor ghețari – ghețari străvechi, care au dispărut, dar și unii care sunt acoperiți de praf. Majoritatea apei în stare solidă pe care am găsit-o pe Marte a fost descoperită la latitudini înalte, unde temperaturile sunt mai reci, astfel că gheața poate fi mai stabilă” notează Colin Wilson, unul dintre oamenii de știință ai ESA. „Este o dovadă cu privire la câtă apă a existat pe Marte în trecut să descoperim acumulări de gheață groase de câțiva kilometri” mai spune acesta.

Sonda Mars Express a confirmat pentru prima oară existența gheții pe Marte în 2004. Apoi, în 2007, a descoperit depozite, însă componența acestora nu era exactă – puteau fi acumulări uriașe de praf, cenușă vulcanică sau sedimente. În 2015, NASA anunța că Marte pare să aibă râuri de apă sărată.

Gheața descoperită de Mars Express recent este localizată la ecuator, nu la unul din polii lui Marte, spre surprinderea oamenilor de știință. „Nu ne așteptam să găsim o calotă de gheață la ecuator. E la fel de ciudat pe Marte ca și cum ar fi pe Pământ, însă asta ne spun datele” indică Wilson. Localizarea ar putea fi un avantaj pentru eventualele misiuni umane pe Marte. Ținând cont că Marte este o planetă rece, cu temperaturi între 20 și -153 de grade Celsius, conform NASA, descoperirea gheții în regiuni cu latitudine joasă în loc de cele polare ar putea ușura misiunile de explorare. Din nefericire, peste straturile de gheață se află altele de praf și cenușă vulcanică, cu o grosime de câteva sute de metri, o veste care mai taie din aripile explorării marțiene.

Cu toate acestea, descoperirea rămâne una remarcabilă și se înscrie pe lista reușitelor sondei Mars Express, care a depășit în decembrie 2023, 20 de ani de explorare a suprafeței marțiene.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,

Sursa: ESA's Mars Express orbiter discovers ice water deposits at the Red Planet's equator