100 de sateliți Starlink vor fi distruși intenționat de SpaceX

Scris de | 14 februarie, 2024
100 de sateliți Starlink vor fi distruși intenționat de SpaceX

SpaceX a anunțat că va scoate din funcțiune aproximativ 100 de sateliți din „constelația” Starlink, care furnizează servicii de conectivitate la internet. Compania spune că a identificat o problemă cu aceste unități și că le va scoate de pe orbită în următoarele câteva luni. Nu sunt așteptate incidente majore, care să afecteze activitatea rețelei Starlink sau care să afecteze alte sisteme care se află pe orbita planetei.

SpaceX a identificat probleme în primele generații ale sateliților din constelația Starlink

Deși SpaceX a făcut acest anunț, compania nu dorește să dezvăluie și care sunt problemele identificate cu sateliții Starlink, dar crede că există un risc ca aceștia să cedeze în curând, așa că îi va retrage din funcțiune. Toți cei 100 de sateliți fac parte însă din prima generație, lansată încă din 2019, iar compania spune că poate comunica cu ei și îi poate manevra fără probleme, De altfel, toți cei 100 de sateliți care urmează să ardă la intrarea în atmosferă sunt în acest moment în funcțiune și sunt folosiți pentru a asigura servicii de conectivitate către clienți.

În prezent, SpaceX operează în orbită joasă 5.402 sateliți de internet în cadrul rețelei Starlink. Planul este ca întreaga rețea să poată acoperi toată planeta eventual, folosind câteva zeci de mii de sateliți. Dintre toți sateliții Starlink lansați până acum, aproape 400 de unități au fost deja scoase din funcțiune din varii motive. De exemplu, 17 dintre sateliții nefuncționali nu mai pot fi manevrați, însă SpaceX spune că aceștia nu reprezintă un pericol și se așteaptă ca sateliții să coboare „natural” în următorii ani și să ardă la intrarea în atmosferă.

Dezactivarea celor 100 de sateliți va dura câteva luni, probabil operațiunea urmând a avea loc treptat. Utilizatorii de Starlink nu ar trebui să observe diferențe în această perioadă, iar SpaceX asigură utilizatorii că rețeaua se va extinde în continuare. Compania susține că are capacitatea de a lansa câte 200 de sateliți noi în fiecare lună. De altfel, rețeaua a fost în continuă creștere în ultimii 5 ani, de când au fost lansate primele unități.

Etichete: , ,

Sursa: SpaceX