Amazon, dată în judecată pentru că ar fi folosit AI ca să imite voci în remake-ul Road House

Scris de | 28 februarie, 2024
Amazon, dată în judecată pentru că ar fi folosit AI ca să imite voci în remake-ul Road House

Compania Amazon este dată în judecată de către scenaristul filmului original Road House, din 1989, care îl avea pe Patrick Swayze în rol principal. Conform celor de la Los Angeles Times, motivul este încălcarea legii drepturilor de autor, iar scenaristul R. Lance Hill acuză Amazon și MGM Studios că ar fi folosit inteligență artificială pentru a clona vocile actorilor în noua producție, astfel încât filmul să poată fi terminat înainte ca drepturile de autor pe care le avea Amazon asupra filmului original să expire.

În noiembrie 2021, Hill ar fi trimis o petiție la Biroul de Drepturi de Autor al Statelor Unite, pentru a redobândi drepturile pe scenariul original, care stă la baza noului film. În acel moment, drepturile erau sub controlul Amazon Studios, ca parte a achiziției MGM, însă urmau să expire în noiembrie 2023, moment în care, conform lui Hill, acestea s-ar fi întors la el.

Conform procesului, Amazon Studios s-ar fi grăbit cu proiectul pentru a-l termina înainte de expirarea drepturilor, făcând asta chiar în timpul grevei actorilor care fac parte din SAG-AFTRA. Astfel, pentru că nu puteau filma cu aceștia, Amazon ar fi recurs la folosirea inteligenței artificiale pentru a le „clona” vocile. O astfel de folosire încalcă termenii înțelegerii dintre SAG AFTRA și studiourile de la Hollywood.

Acuzele lui Hill sunt complicate și de faptul că acesta a semnat un angajament de tip „work-made-for-hire” cu producătorul original, United Artists. Asta înseamnă că studioul care îl angajează ar fi în același timp și deținătorul drepturilor de autor ale muncii sale. Scopul procesului este de a bloca lansarea filmului, care ajunge la festivalul SXSW (South by Southwest) pe 8 martie și se lansează direct pe streaming, pe Amazon Prime, pe 21 martie.

Amazon a negat acuzațiile lui Hill, un purtător de cuvânt al studioului spunând pentru The Verge că echipa de producție a fost anunțată foarte clar să nu folosească inteligența artificială în acest film. A mai spus și că, dacă s-a întâmplat asta, atunci a fost vorba de versiuni incipiente ale filmului.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Amazon accused of using AI to 'replicate the voices' of actors in Road House remake