3 Body Problem – Fundația unei călătorii de 400 de ani (REVIEW)

Cr. Ed Miller/Netflix © 2024

De ani buni, Netflix se află în căutarea unui hit adevărat, ceva aproape de nivelul Stranger Things, care să fie un „service-seller”, să aibă capacitatea de a atrage oameni pe platformă de unul singur și să fie primul nume care îți vine în minte atunci când te gândești la ce urmează după acel „tudum” de la startul fiecărui episod. Au încercat cu o franciză fantasy importantă și foarte populară – The Witcher -, cu un star uriaș în rol principal – Henry Cavill. Primul sezon nu a rupt gura târgului însă, cel de-al doilea a continuat în aceeași notă, iar cel de-al treilea are o a doua jumătate absolut groaznică, și nu mă aștept să treacă de sezonul 4, după ce Liam Hemsworth intră în rolul lui Geralt. 

O altă încercare într-o lume fantasy mare și foarte populară printre cititorii de fantasy este Shadow and Bone care, la fel, pe hârtie suna excelent, însă în practică a fost o dezamăgire totală, cu un sezon al doilea lent și care s-a dovedit a fi și ultimul.

Undeva între aceste lansări însă, Netflix a schimbat strategia, și a decis să fie mai atentă la oamenii pe care îi pune la cârma proiectelor sale uriașe. Așa a ajuns la David Benioff și D.B.Weiss, creatorii Game of Thrones, care au fost cooptați de Netflix pentru a lucra la o adaptare după The Three-Body Problem, prima carte din seria Remembrance of Earth’s Past, scrisă de chinezul Liu Cixin. Nu doar atât, dar a și dat fantasy-ul pe sci-fi, un gen care pare că are parte de o adevărată renaștere cinematografică în ultimii ani.

„Hard sci-fi inadaptabil” – Unde am mai auzit asta?

Cr. Courtesy of Netflix © 2024

Așa a venit 3 Body Problem – serialul – pe care l-am văzut puțin mai devreme, grație celor de la Netflix. Este deja disponibil pe platforma de streaming, deci poți arunca un ochi și să vii după la acest review, să vezi dacă părerile noastre coincid – sau, poți să citești întâi review-ul, ca să vezi dacă merită să îți rupi 8 ore din viață pentru acest serial. Fii fără grijă, no spoilers ahead.

De la bun început vreau să subliniez că nu o să compar 3 Body Problem cu Game of Thrones, că am tot văzut oameni care trag paralele între cele două în alte review-uri. Sunt genuri diferite, conceptele nu au nicio treabă unul cu celălalt și mi se pare stupid să faci vreo legătură între ele. În plus, aici avem și o a treia minte la procesul de creație, Alexander Woo, care a fost și în spatele unor seriale precum The Terror sau Manhattan.

Cartea scrisă de Liu Cixin este considerată „hard sci-fi” și a fost catalogată de mulți ca fiind inadaptabilă, pe marele sau micul ecran. Povestea începe în China anilor ‘60, când o decizie luată de un om de știință (Ye Wenjie, interpretată de Zine Tseng) ajunge să afecteze întreaga planetă. La 60 de ani distanță, omenirea află consecințele și un grup de oameni de știință se alătură unei inițiative de a proteja planeta de pericolul exterminării. 

O poveste complexă, plină de mister

Cr. Courtesy of Netflix © 2023

Nu am citit cartea, dar am înțeles că sunt câteva schimbări față de aceasta în serial, însă nu pot să zic că am simțit că lipsește ceva la un moment dat. Firul narativ este destul de ușor de urmat, mai ales pentru un sci-fi care este pe alocuri complex și integrează destul de mulți termeni științifici și teorii. Nu simți că te pierzi în niciun moment, ceea ce e foarte important pentru un astfel de serial, care necesită totuși atenția ta aproape constantă. De asemenea, există un echilibru bine stabilit între discuțiile filozofice și științifice și momentele umane, în care sentimentele și trăirile personajelor ies la iveală.

A trecut ceva timp de când am văzut un serial care să mă facă să îmi pun atât de multe întrebări ca 3 Body Problem. Începe cu o mulțime de mistere, la care din fericire o să primești și răspunsul în primul sezon – cel puțin la marea majoritate dintre ele. De asemenea, și finalul, deși e puțin underwhelming pe alocuri, îți oferă suficiente motive ca să te întorci în eventualul sezon 2 pe care sunt sigur că îl va primi acest serial. 

3 Body Problem are în jur de 10 personaje importante, și reușește să le construiască destul de bine pe fiecare dintre acestea, oferindu-le motivații și trăiri pe care le înțelegi, deși poate nu ești de-acord cu ele. Unii dintre ei fac un pas în spate până spre finalul sezonului, precum Saul Durand (interpretat de Jovan Adepo), sau Will Downing (interpretat de Alex Sharp), dar Benioff și Weiss nu te lasă să uiți de ei, aducându-i în prim-plan de multe ori înainte de momentele lor de strălucire.

No main character, no problem

Cr. Ed Miller/Netflix © 2023

Lipsește un personaj principal, ceea ce unii ar putea spune că este un minus, dar eu nu cred asta. Spre exemplu, LOST, serialul fenomen al anilor 2000, avea un personaj principal (Jack), însă fiecare membru al distribuției primea suficientă atenție încât să uiți de lucrul acesta deseori. Deci nu pot spune că faptul că exista un personaj principal a fost motivul care a dus la succesul acelui serial, și nici aici nu pot să consider că ar fi un minus. 

Cel mai apropiat de un personaj principal este Jin Cheng (interpretată de Jess Hong), care este cea care se află mai mereu în mijlocul acțiunii și este implicată în aproape toate episoadele într-un mod esențial pentru firul narativ. Face o treabă excelentă, cu o singură mențiune, că nu sunt foarte convins de relația pe care o dezvoltă cu un alt personaj, destul de brusc și cumva de nicăieri. 

Saul și Will sunt, cum am zis, puțin retrogradați în marea parte a acestui sezon, și au foarte multe scene împreună, acelea care sunt menite să te aducă puțin cu picioarele pe pământ, după cele de acțiune sau în care se discută salvarea lumii. Ambii vor avea însă un rol important de jucat în sezonul 2, cu siguranță.

Eiza González se descurcă bine în rolul lui Auggie, un om de știință care lucrează la crearea unuia dintre cele mai importante elemente ale sezonului. Personajul ei trece printr-o mulțime de trăiri și este extrem de împărțit adesea între lucrurile pe care știe că trebuie să le facă și moralitatea lor. Pentru un om de știință, te-ai aștepta însă ca Auggie să fie ceva mai cerebrală, și frustrările ei sunt uneori greu de înțeles.

Rosalind Chao o interpretează pe Ye Wenjie cea din prezent, responsabilă pentru situația în care se află omenirea, și este excelentă în mai toate scenele pe care le are. Felul în care vorbește, atât în momentele în care pare să fie o fanatică religioasă, dar și atunci când vrea să transmită un mesaj, este captivant și mai mereu pare că este convinsă că face ceea ce este corect.

Cr. Ed Miller/Netflix © 2024

Trei personaje ies în evidență prin umorul și timing-ul excelent pe care îl au: Jack Rooney (John Bradley), Da Shi, sau detectivul Clarence (Benedict Wong) și Thomas Wade (Liam Cunningham). Fiecare scenă care îl conține pe unul dintre cei trei este excelentă, și deseori se termină sau conține un moment amuzant, binevenit pentru a mai lua din greutatea provocată de subiect. Liam Cunningham și Benedict Wong reușesc să facă foarte ușor tranziția între momentele amuzante și cele serioase, iar primul are câteva replici memorabile, care definesc excelent situația în care este pus.

Într-un rol important se mai află și Sea Shimooka, însă o să te las pe tine să îl descoperi exact. Ce pot să spun este că mă aștept să o văd mai mult în sezonul 2, pentru că aici, rolul ei e destul de limitat, din cauza poveștii.

20 de milioane de dolari pe episod

Cr. Courtesy of Netflix © 2023

3 Body Problem a costat-o pe Netflix aproximativ 160 de milioane de dolari, în termeni de producție, deci aproximativ 20 de milioane pentru fiecare dintre cele 8 episoade. Este un buget exorbitant pentru un serial, dar unul care merită fiecare cent fie și doar pentru o scenă din episodul 5 – Judgment Day. Este extraordinară, cu siguranță cea mai memorabilă scenă din serial, atât prin prisma importanței pe care o are, cât și prin felul în care este pusă în aplicare, extrem de violent. Îți rămâne întipărită în memorie cu atât mai mult cu cât vine într-un mod destul de neașteptat, ținând cont că serialul nu are foarte multe elemente violente până în acel punct, și niciunul de amploarea aceasta.

Efectele speciale sunt mai tot timpul foarte bune, cu mici excepții în episodul final. Însă numărătoarea pe care o văd unele personaje și scenele dintr-o lume virtuală arată foarte bine, și pot cumva să înțeleg de ce a fost necesar un asemenea buget – deși tot mi se pare mult prea mare. 

Cr. Courtesy of Netflix © 2023

Coloana sonoră este ok, nu mi se pare că iese în evidență prea mult, doar main theme-ul ce îți mai rămâne în minte. De fapt, cel mai interesant lucru pe care acest serial îl face cu sunetul este atunci când îl taie de tot, în acea scenă de care am amintit mai sus, creând o antiteză foarte frumoasă cu ceea ce văd personajele. Nu e ceva revoluționar, am mai văzut lucrul acesta de multe ori, dar tot timpul îl apreciez când e făcut bine. 

Rareori mi se întâmplă să văd un film sau un serial realizat după o adaptare care să mă facă să vreau să pășesc în lumea sa mai adânc, însă 3 Body Problem a reușit să mă facă să îmi doresc asta, pentru că vreau să aflu cum se termină povestea asta și nu voi avea răbdare până la următoarele sezoane. Am mai luat decizia asta cu Annihilation, o altă producție originală a Netflix, care din nefericire nu a mai primit continuarea pe care o merita.

Cr. Courtesy of Netflix © 2024

Are și norocul de a sosi într-o perioadă în care genul SF se simte mai bine ca niciodată, cu un Dune 2 care a devenit rapid cel mai mare film al lui 2024 și care a fost extraordinar de bine primit de critici și fani. Deci succesul ar trebui să vină, mai ales că 3 Body Problem are cu ce se lăuda.