Galaxy A55 review: următorul tău telefon mid-range?

Samsung Galaxy A55 review

În imagini NU este un Galaxy S24+ (review), ci Galaxy A55, mid-range-ul care se va vinde, cel mai probabil, excelent în România și nu numai. Modelul considerat an de an „best buy-ul” Samsung vine anul acesta cu unele upgrade-uri importante dar demonstrează și faptul că piața de smartphone-uri a cam stagnat chiar și în zona mid-range, unde se dau cele mai mari bătălii pentru cotă de piață. Dacă merită să cumperi Galaxy A55 în 2024, care sunt avantajele, dar și dezavantajele lui, afli în review-ul Connect.

Galaxy A55 este mai bine construit și decât unele modele considerate „flagship”

Aș dori să încep cu unul dintre cele mai mari avantaje ale lui Galaxy A55: construcția. Acesta este unul dintre cele mai bine construite telefoane din piață, nu doar din zona mid-range. Acesta integrează sticlă Gorilla Glass Victus+ deasupra ecranului și Gorilla Glass „standard” pe spate, are o ramă din aluminiu cu aspect șlefuit pe laterale și, bonus, are și rezistență la apă la standardul IP67. Aici, Galaxy A55 se compară cu anumite flagship-uri din piață și lasă în urmă majoritatea modelelor din gama de mijloc. Singura diferență de design față de A54 și seria Galaxy S la nivel de design este Key Island, zona din jurul butoanelor fizice, care este puțin ieșită în relief. Nu îi văd rostul, întrucât nu ajută la nimic, dar nici nu încurcă. Fără acest artificiu de design, A55 ar fi arătat aproape identic cu A54 de anul trecut.

Dezavantajul lui A55 la capitolul construcție sunt dimensiunile, iar fratele lui mai ieftin, A35 este la fel de mare, deci nu prea există alternativă mai mică de la Samsung. Cu un ecran de 6,6” în diagonală, acesta nu este tocmai un telefon confortabil pentru mulți dintre utilizatori, și mai grav este că marginile sale metalice sunt foarte tăioase, similare cu ceea ce vedeam anii trecuți pe iPhone. Am fost neplăcut surprins de acest lucru, mai ales când încercam să mă joc pe el. Aș putea spune că este neapărat necesară o husă pentru a evita disconfort în utilizare pe Galaxy A55.

Cât de ușor vei putea folosi telefonul cu o singură mână ține de dimensiunea degetelor, dar cred că este clar că Galaxy A55 a fost gândit drept un telefon pentru două mâini. Vestea proastă este că nu prea mai există telefoane compacte nici în zona mid-range de la niciun producător. Poate că a venit vremea ca Samsung să ofere un A55 „standard”, cu dimensiuni mai „umane” și un A55 Plus pentru cei care vor dispozitive mai mari.

În urmă cu doar câțiva ani, un ecran comparabil era găsit doar pe flagship-uri

Desigur, nu mă așteptam de la Samsung să includă o husă în pachet sau… orice altceva. Telefonul de test a venit de la Samsung fără cutie retail, dar nici cele din comerț nu vor veni cu multe accesorii în plus. Așa cum ne-am obișnuit deja, doar cablul de încărcare mai este livrat alături de telefon. Husa, încărcătorul de priză și o folie pentru ecran vor trebui cumpărate separat.

Măcar Samsung reușește să își spele o parte din păcate datorită ecranului excelent pentru un mid-range. Faptul că are o diagonală mare asigură o experiență de vizionare excelentă, atât pentru clipuri video și filme, dar și pentru jocuri. Nu este cel mai luminos ecran OLED la 120 Hz din piață, nici măcar în zona mid-range, cu un maximum de 1.000 nits în HDR, dar vorbim despre un panel de la Samsung, cu culori excelente, iar faptul că avem de a face cu un ecran plat asigură eliminarea reflexiilor nedorite. În urmă cu doar puțini ani, un astfel de ecran era rezervat doar modelelor de top, precum flagship-urile din seria Galaxy S20.

Procesorul Exynos 1480, exclusiv lui Galaxy A55, vine cu un GPU îmbunătățit

În ultima vreme, performanța pe mid-range-uri Samsung a cam stagnat. Abia A54 a adus un aport de performanță (review) important față de A53, iar noul Galaxy A55 reprezintă un alt salt decent pentru un upgrade anual. Compania folosește un chipset Exynos 1480, primul din gama mid-range echipat cu un GPU Xclipse dezvoltat cu ajutorul tehnologiei AMD. Acest lucru permite un salt major în performanță 3D în jocuri, care pot rula cu până la 50% mai bine.

Din acest punct de vedere, Galaxy A55 este la fel de puternic precum Nothing Phone (2a), de exemplu, un telefon semnificativ mai ieftin, dar care face compromisuri la capitolul construcție. Aveți review pe canal și pentru acel model, realizat de colegul meu, Claudiu. Am testat câteva jocuri populare de Android, printre care și titluri foarte pretențioase precum Genshin Impact și noul Call of Duty Warzone. Trebuie să zic de pe acum că Warzone este prea mult pentru acest telefon, nu recomand rularea lui decât pe modele cu chipset-uri mai mai performante. Call of Duty Mobile, Asphalt, și chiar Genshin Impact rulează excelent, la peste 60 de cadre pe secundă, în funcție de setări.

Există și upgrade-uri pe partea de CPU, în special în sarcini multi-core, însă nu pot spune că am simțit o fluiditate mai bună în interfață sau atunci când deschideam aplicații sau schimbam între ele față de Galaxy A54 de anul trecut, care mi se părea cam lent și pentru anul 2023. În general, experiența este bună, însă chiar și comparat cu alte telefoane mid-range de preț apropiat, Galaxy A55 se simte puțin mai lent. Poate că niște update-uri de software îl vor aduce pe calea cea bună, eventual, întrucât testele arată că performanță brută există. Să nu mai zic că telefonul nu se supraîncălzește și nu intră deloc în throttling, ceva ce nu poate fi zis despre modelele Galaxy S.

Comparații cu alte modele mid-range recente:

Samsung are în continuare cel mai bun suport software din industrie

Un avantaj major al lui Galaxy A55 este că acele update-uri vor veni cu siguranță, pentru cel puțin patru ani de la lansare pentru actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate. Avem Android 14 cu One UI 6.1 din fabrică, iar, pentru prima dată pe mid-range, vedem o integrare completă funcțiilor Knox pentru securitate. Practic, beneficiezi de aceeași securitate avansată pe un telefon mai ieftin, precum pe cele de top.

Sper însă ca unul dintre acele update-uri care vor veni va repara și senzorul de amprentă care mi s-a părut neașteptat de lent în comparație cu majoritatea telefoanelor din piață, din orice categorie. Pur și simplu, recunoașterea amprentei durează cu jumătate de secundă sau chiar mai mult în plus decât te-ai aștepta, și nu țin minte să fi fost la fel în cazul modelelor Galaxy A anterioare. Poate fi o scăpare de moment. La fel ca anul trecut însă, Galaxy A55 vine cu difuzoare stereo puternice, din categoria… not great, not terrible. Dacă bas nu au, măcar poți auzi telefonul fără probleme dacă sună din altă cameră. Nu pot recomanda să ascultați muzică la volum maxim pe aceste difuzoare întrucât încep să distorsioneze peste volum 80%.

Nu am vorbit despre autonomie până acum pentru că nu sunt multe de zis. Avem o situație similară cu cea de anul trecut. În ciuda, dimensiunilor crescute ale telefonului, nu vedem upgrade-uri la acest capitol. Avem tot o baterie de 5.000 mAh cu încărcare la maximum 25W, din nou, not great, not terrible. Din fericire, telefonul este destul de eficient cu consumul de baterie. Galaxy A55 poate fi un telefon de două zile pentru cei care nu se joacă mult pe el, în jocuri complexe am observat un consum destul de mare de baterie, probabil datorită noului GPU.

Camera, unul dintre elementele care NU a primit upgrade

Probabil cea mai mare dezamăgire a mea legată de Galaxy A55 este camera, care nu a primit niciun upgrade hardware față de anul trecut. Analizând fotografiile, nu observ nici îmbunătățiri la nivel de procesare. Chiar dacă avem de a face cu un senzor de 50 megapixeli, similar cu cel de pe Galaxy S22 și o cameră ultrawide de 12 megapixeli, imaginile rezultate nu sunt de nivelul prețului la care acest telefon intră în oferta magazinelor.

Despre camera macro de 5 megapixeli nici măcar nu vreau să amintesc. Este o cameră pe care probabil că nimeni nu o va folosi, mai ales când funcția macro este ascunsă la categoria „și altele” în aplicația de cameră.

Macro

Am realizat câteva cadre cu ea și nu am nimic în plus de zis față de ceea ce am zis și anul trecut (review Go4it): da, este o cameră macro mai bună decât altele, dar rezoluția de 5 megapixeli, senzorul mic și diafragma f/2.4 fac realizarea de fotografii bune aproape imposibilă. Chiar și cu lumină puternică, detaliile nu sunt surprinse prea bine, iar focalizarea este extrem de greu de prins în poziția corectă. Cu sau fără camera macro, Galaxy A55 este un telefon la fel de bun. Samsung a adăugat această cameră doar pentru a ieși la număr, când, de fapt, ar fi trebuit să pună un zoom 3x, care ar fi adăugat ceva cu adevărat util.

Fotografii pe timp de zi (în ordine 0.5x, 1x, 2x)

Din păcate, nici camerele ultrawide și wide nu sunt semnificativ mai bune. Ultrawide-ul nu are focalizare automată, dar nici senzor foarte performant. Din acest motiv, multe imagini ies cam soft, iar zgomotul de imagine își face apariția chiar și în lumină puternică. Aș recomanda evitarea cadrelor în contre-jour cu ultrawide pentru cele mai bune rezultate. Pur și simplu nu există destul interval dinamic pentru mai mult.

Camera wide servește însă mai multe roluri, ceea ce nu ar fi ceva rău, dacă rezultatele nu ar fi cam limitate. În rolul de cameră „principală” este doar decentă. Nu iese în evidență în zona mid-range, probabil din cauza unei procesări nu foarte avansate. Alte telefoane de medie din ultima vreme reușesc prin procesare și senzori din generații mai noi să depășească aceste rezultate. Măcar putem vedea detalii și în umbre în majoritatea situațiilor, datorită unui HDR decent. Totuși, imaginile nu au un aspect foarte plăcut. Chiar și culorile mi se par cam șterse pentru un Samsung, dar nu în sensul bun, de nuanțe naturale, ci de culori desaturate. Nici la capitolul detalii nu pot spune că stă prea bine.

Dar această cameră este responsabilă și pentru zoom 2x prin crop, pentru rezultate cam în aceeași notă: decente, dar nu grozave. Se vede că la zoom 2x apare o procesare ceva mai agresivă pentru păstrarea detaliilor, dar în funcție de lumina disponibilă, rezultatele pot fi bune… sau nu.

Portret

Portretele sunt realizate de asemenea pe camera principală, la 1x sau 2x, iar decupajul este rudimentar, la nivelul la care era și acum câțiva ani. În continuare vedem decupaje incorecte, artefacte în jurul subiectului și un bokeh cu aspect nenatural. Samsung a demonstrat că poate să facă portrete mai bune pe flagship-uri, dar probabil că procesoarele mid-range nu sunt destul de performante pentru acei algoritmi.

Fotografie pe timp de noapte (în ordine 0.5x, 1x, 2x)

Nici pe timp de noapte, situația nu stă mai bine sau mai rău. Ultrawide-ul este zgomotos și captează puține detalii, camera principală este decentă, dar timpul de expunere este foarte lung pentru cadrele de noapte fiind necesare aproximativ 5-6 secunde de așteptare între cadre. Zoom-ul prin crop pierde detalii și are un aspect soft.

Și, pentru că înregistrarea video este realizată cu aceleași camere, cam așa sunt și rezultatele la această categorie (mostre în review-ul video din articol). Avem detalii puține, supraexpunere și un codec cam ineficient, dar stabilizare mai mult decât decentă pentru un mid-range pe camera principală în 4K. Există și mod SuperSteady, dar limitat la Full HD, cu un aspect neplăcut. Noaptea poți obține filmări decente doar stând pe loc. În mișcare, stabilizarea se luptă cu expunerea prea lungă pentru un efect nedorit de vibrații pe întreaga imagine.

Rezultatele foto sunt aproape identice la toate categoriile cu cele de pe Galaxy A54, deci A55 nu este un upgrade bun la acest capitol față de modelul de anul trecut. Ba chiar aș recomanda alegerea modelului vechi, care este acum mult mai ieftin, dacă voiai A55 în special pentru cameră și vrei neapărat un Samsung mid-range.