Samsung Galaxy A54 – Încă mai e ”the one to beat”? (REVIEW)

Samsung Galaxy A54 – Încă mai e ”the one to beat”? (REVIEW)

Scris de | 26 aprilie, 2023

Cred că nu mai are rost să zic cât de importantă este gama A pentru cei de la Samsung an de an, oferind cele mai importante numere în materie de vânzări pentru producătorul sud-coreean. Dintre cele 4-5 device-uri care alcătuiesc an de an gama, de obicei cel care atrage cel mai mult atenția este A5x, în cazul de față A54, telefonul care încearcă să seteze standardul în midrange an de an și care reprezintă „the one to beat” pentru multe alte companii care caută să își facă loc în zona telefoanelor accesibile.

Galaxy „A50 something” a fost mai mereu stindardul seriei, fie că vorbim de A50, A51, A52, A53 sau subiectul acestui review, A54. Asta chiar și atunci când, teoretic, aceste telefoane nu erau cele mai puternice din serie sau cele cu cel mai complet pachet de specificații, precum a fost cazul cu A50, spre exemplu, care se lupta la acea vreme cu A80, telefonul cu cameră flip al celor de la Samsung. „The 50s” au rezistat însă și au reprezentat cea mai mare atracție pentru clienții seriei Galaxy A, și e momentul să vedem dacă la fel stă treaba și cu cel mai nou membru al acestei familii.

Design

Samsung Galaxy A54 vine într-o cutie „de flagship”, adică fără brick de încărcare sau alte accesorii, precum o husă din silicon transparentă, spre exemplu. În continuare mi se pare o decizie extraordinar de neinspirată din partea celor de la Samsung de a nu include un brick de încărcare nici măcar pe telefoanele ieftine, care ar trebui să ofere utilizatorului un pachet cât mai complet, la o sumă cât mai mică. Nici măcar A14 5G nu are un brick de încărcare în cutie.

În ceea ce privește design-ul, A54 arată destul de bine. Noi l-am primit în varianta neagră, simplă, cu un spate lucios și cu camere puțin ieșite în afară, și mai există și una albă, una violet și una lime, care are un verde electrizant. Spatele va atrage ceva amprente, dar mai important de menționat este faptul că orice zgârietură se va vedea destul de clar pe acesta, așadar recomand să îi iei și o husă cât mai repede. E adevărat, există sticlă Gorilla Glass 5 pe spate, la fel ca pe față, doar cadrul fiind din plastic, dar chiar și așa, better to be safe than sorry.

Cântărește 202 grame și vine cu protecție IP67 împotriva prafului sau apei. Colțurile sunt curbate și îmi place per total feeling-ul pe care ți-l oferă, fiind destul de ușor de ținut în mână. Vine și cu un slot pentru card microSD, în cazul în care varianta de stocare pe care ai ales-o ți se pare insuficientă.

Ecran și sunet

Samsung Galaxy A54 are un ecran de 6,4 inchi, Super AMOLED, care atinge 1000 de niți cu luminozitatea dată la maxim, astfel că te poți uita la el în orice condiții. Am lăudat în repetate rânduri ecranele celor de la Samsung, sunt în continuare cele mai bune din industrie în opinia mea, lucru remarcabil, ținând cont că la alte aspecte ale telefoanelor topul se tot schimbă an de an. 

Pe Galaxy A54 mai găsești și o rată de refresh de 120Hz, lucru excelent pentru o experiență cât mai fluidă în utilizarea telefonului, precum și certificarea HDR10+, care asigură o experiență de vizionare foarte bună în aplicațiile care oferă astfel de conținut (adică mai toate aplicațiile de streaming).

Și apropo de experiența de vizionare, este excelentă pe Galaxy A54, ecranul fiind suficient de mare pentru a-ți permite să te uiți la un film sau serial (deși recomand să te bucuri de ele pe un ecran cât mai mare, mai ales dacă ești acasă), și suficient de confortabil ca să nu îți simți mâna amorțită dacă îl ții în pat. Ecranul face pereche bună și cu difuzoarele stereo, puternice și clare, și care oferă sunet certificat Dolby Atmos, inclusiv pentru gaming, pe care îl poți activa dintr-o setare separată. 

Performanță

La interior, Samsung Galaxy A54 are un Exynos 1380, procesor proprietar Samsung, realizat pe 5nm, cu opt nuclee și ajutat de un Mali-G68 MP5 pe partea grafică. Foarte rapid menționez rezultatele din testele sintetice, pentru curioși: 1006 puncte în testul Single-Core din Geekbench, respectiv 2863 de puncte în cel Multi-Core. În 3D Mark, testul Wild Life a adus pentru Galaxy A54 2834 de puncte, în timp ce în Sling Shot a rezultat în 5813 puncte.

În utilizare, mărturisesc că nu am avut vreo problemă cu Galaxy A54. Obișnuiesc să îmi pun, de fiecare dată când testez un midrange, următoarea întrebare: aș putea oare să îl folosesc ca daily driver? Și cumva de fiecare dată această întrebare se transformă într-un ”la ce ar trebui să renunț ca să fac asta?”, iar răspunsul este mai mereu – camera. Obișnuia să fie și performanța, însă capitolul acesta a primit foarte multe îmbunătățiri în ultima perioadă, și deja cam toate jocurile sau aplicațiile pe care le rulez pe daily driver-ul meu obișnuit pot rula fără probleme și pe acest Galaxy A54, o dovadă a progresului excelent făcut de midrange-uri și componentele din interiorul acestora. Astfel, m-am jucat Marvel SNAP sau Marvel Future Fight fără probleme, și nici nu mi s-a părut că telefonul s-ar încinge peste măsură.

Combinația de RAM și stocare primită de noi este cea de 8GB RAM și 128GB spațiu de stocare, practic cea de mijloc, însă mai există și o variantă cu 6GB de RAM și aceeași stocare, respectiv același RAM și o stocare dublă, de 256GB. Personal, cei 128GB cred că ar fi undeva la limită pentru mine în ceea ce privește stocarea, deci recomand fie versiunea cu ceva mai mult spațiu, fie utilizarea unui card microSD, pentru că ai slot dedicat acestuia pe Galaxy A54.

Camera

Samsung Galaxy A54 are nu mai puțin de 3 camere pe spate și una pe față. Avem astfel un modul principal de 50MP, cu f/1.8, un ultrawide de 12MP cu f/2.2, respectiv un modul macro de 5MP, cu f/2.4, la care se adaugă camera de selfie de 32MP, cu f/2.2. Filmarea, atât pe față, cât și pe spate, se realizează până la calitate 4K, cu 30fps, și ai și stabilizare optică pe principală.

Principala este bună, în tonul camerelor clasice Samsung. Asta înseamnă o cantitate de detalii excelentă, mai ales dacă folosești modul de 50MP, contrast și mulțimi de elemente bine reproduse, însă și ceva suprasaturație inclusă în pachet, lucru care se observă mai ales în verdele copacilor din fotografiile de mai jos, care este mult prea puternic și crud. Postprocesarea lucrează destul de puternic pe fotografii, și încearcă să le facă gata de postat pe rețelele sociale, un lucru pe care sincer cred că mulți dintre utilizatori îl vor aprecia, pentru că s-ar putea să te scutească din a te mai juca prin Snapseed sau altă aplicație de editat fotografii. 

Ultrawide-ul este competent și ce îmi place aici este că păstrează nuanțele de pe principală, chiar dacă acestea sunt suprasaturate. Fotografiile arată bine, deformarea nu e mare deloc, ba chiar poate fi imperceptibilă în unele cazuri, și pot să bag mâna-n foc că nu te va dezamăgi – iar asta vine de la un om care nu e deloc mare fan al camerei ultrawide. Sigur, ai o cantitate ceva mai scăzută de detalii spre deosebire de principală, dar asta nu mi se pare o problemă majoră.

Evident, nu ai vreun modul tele, nici nu cred că ar trebui să te aștepți să găsești așa ceva pe un telefon midrange, însă poți realiza rapid imagini 2x din cameră. Zoom-ul este digital, deci se realizează prin crop, însă va fi suficient de bun în majoritatea situațiilor.

Camera de macro este. Nu, nu am mâncat finalul propoziției, atât pot să spun despre camera de macro, că este, există. Nu pot să înțeleg de ce companiile de smartphone-uri, oricare ar fi numele lor, au impresia că cineva are nevoie de o cameră macro de 2 sau 5MP în 2023. Vă rog, lăsați-le să moară, pentru că nimeni nu va veni la priveghiul lor. Sigur, nu pot să spun că pe Galaxy A54 implementarea camerei de macro este proastă, cumva reușește să fie utilizabilă spre deosebire de majoritatea senzorilor similari de pe alte terminale, însă rezultatul final nu îmi oferă nimic din ceea ce nu pot obține cu un zoom mai sănătos, fie el și digital. 

În fine, camera de selfie e bună, dar recomand folosirea modului de 32MP, din setări, pentru că reține mult mai multe detalii decât cel default, inclusiv o reproducere ceva mai bună a firelor de păr. Ce mă surprinde aici însă este că acuratețea culorilor este mult mai bună parcă decât pe ansamblul de pe spate, fotografiile păstrând tonul natural al pielii, fără să exagereze în vreun fel cu saturația. 

Menționez că nu am testat modul de noapte foarte mult, dar cele câteva impresii pe care am reușit să mi le creez despre el sunt bune, iar în ceea ce privește portretele și acestea sunt destul de reușite, cu o decupare bună și un bokeh pe care îl poți controla dintr-un slider afișat pe ecran. Remarci însă același efect de a face nuanțele pielii puțin mai ”vibrante”.

Bateria

Samsung Galaxy A54 are o baterie de 5000mAh, care se poate încărca pe fir, cu 25W. Nu e o viteză tocmai impresionantă, sunt multe alte telefoane din zona de midrange, ba chiar și mult mai ieftine, din zona low-end, care vin cu o încărcare mai rapidă, de măcar 33W. Sigur, poți spune că îți faci oricum treaba și cu 25W, mai ales că bateria acestui telefon ar trebui să te țină o zi întreagă, în termeni de utilizare normală, adică vreo oră-două de joacă, câteva ore de scrolling pe TikTok și răspuns la niște mailuri. 

Concluzia connect

Când am scris review-ul lui Samsung Galaxy A53, l-am numit ”standardul în midrange”. L-aș califica la fel și pe urmașul său, Galaxy A54, care este construit după aceeași ”rețetă” pe care Samsung aproape a perfectat-o în ceea ce privește midrange-urile - oferă de toate, pentru toți, și la un preț corect. Varianta testată de noi costă 2099 de lei, la momentul scrierii review-ului, la eMAG, și este, așa cum am menționat anterior, cea de mijloc. Evident, vine și cu anumite minusuri, vorbim de un midrange până la urmă, dar plusurile sunt mult mai multe și mult mai importante.

Plusuri

  • Design simplu și bine construit, cu sticlă pe ambele părți.
  • Performanță bună.
  • Baterie mare.
  • Ecran excelent.
  • Ansamblu de cameră suficient de bun pentru marea majoritate a utilizatorilor.

Minusuri

  • Prezența camerei macro de 5MP.
  • Culorile puțin prea saturate pe principală.
  • Stocarea de 128GB mi se pare totuși puțin insuficientă pentru unii utilizatori.

Etichete: , , , , , ,