Apple va permite, în sfârșit, folosirea de piese second-hand pentru reparații de iPhone-uri

Scris de | 12 aprilie, 2024
Apple va permite, în sfârșit, folosirea de piese second-hand pentru reparații de iPhone-uri

Apple a adoptat timp de multă vreme o abordare agresivă în ceea ce privește reparațiile iPhone-urilor, folosind diverse practici pentru a descuraja reparațiile efectuate de magazinele independente. Totul se schimbă astăzi, deoarece compania tocmai a anunțat suport pentru piese la mâna a doua la reparații.

Apple a declarat că va permite clienților și magazinelor independente să utilizeze piese folosite în reparațiile iPhone-urilor, începând cu „anumite” modele de iPhone, din această toamnă (probabil gama iPhone 16).

Compania a spus că va lansa un proces regândit de calibrare a pieselor în toamnă. Acest proces se aplică atât pieselor noi, cât și celor la mâna a doua pentru iPhone și are loc „on-device” după ce piesa este montată. Apple a mai adăugat că viitoarele iPhone-uri vor permite suport pentru senzori biometrici la mâna a doua (de exemplu, Touch ID, Face ID). Mai mult, clienții și atelierele de reparații independente nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al telefonului la comandarea pieselor pentru reparații care nu sunt legate de placa de bază.

Compania din Cupertino a explicat, de asemenea, cum va împiedica utilizarea iPhone-urilor furate pentru reparații. Dacă un dispozitiv aflat în service detectează că o piesă montată a fost obținută de la alt device cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate.

Apple a mai adăugat și că va actualiza pagina sa de „Parts & Service History” în iOS pentru a arăta dacă o piesă este nouă sau folosită.

Suportul oferit de Apple pentru piese second-hand vine după o luptă îndelungată împotriva mișcării pentru dreptul la reparații, cu mai multe state din SUA dar și Uniunea Europeană adoptând legislații în această privință. Una dintre cele mai cunoscute practici împotriva reparațiilor a fost procesul de cuplare a pieselor, care permitea companiei să urmărească și să controleze modul în care era utilizată piesa.

În plus, Apple a mers atât de departe încât să afișeze mesaje alarmante pe iPhone-uri despre faptul că display-ul sau bateria nu sunt autentice, dacă erau instalate piese third-pary. Proprietarii de iPhone-uri erau chiar forțați să-și repare singuri senzorii biometrici, în caz că aceștia aveau defecțiuni.

Etichete: , , ,

Sursa: Apple finally supports used parts for iPhone repairs