Chiar în timpul evenimentului Snapdragon Summit, în cadrul căruia a fost prezentat oficial Snapdragon 8 Elite, compania britanică Arm Holdings a revocat licența companiei Qualcomm care îi permite să folosească tehnologiile sale pentru a dezvolta produse. Având în vedere că toate procesoarele Qualcomm folosesc arhitectura Arm sub licență, această decizie ar putea crea o criză în industria de smartphone-uri, și nu numai.
Qualcomm ar putea rămâne fără licență Arm pentru dezvoltarea de procesoare
Bloomberg raportează că Arm a oferit un termen limită de 60 de zile companiei Qualcomm înainte să revoce definitiv licența pe care o are pentru utilizarea tehnologiilor sale. Această decizie a fost luată ca parte a unui conflict legal mai vechi între cele două companii, care durează încă din 2022.
Compania Arm consideră că atunci când Qualcomm a cumpărat Nuvia, compania responsabilă pentru dezvoltarea noilor nuclee Oryon pe care le regăsim în procesoarele Snapdragon X Elite și Snapdragon 8 Elite, licența pe care Nuvia o avea trebuia renegociată. Qualcomm consideră însă că a cumpărat compania cu tot cu licențele pe care le deținea, dar numai un judecător va putea să se pronunțe în această speță, la finalul procesului.
Printre cerințele celor de la Arm se numărau inclusiv renunțarea completă la design-urile de procesoare și nuclee dezvoltate de Nuvia înainte de achiziție, pe baza licențelor pe care le deținea și eliminarea acelor tehnologii din noi produse de la Qualcomm. Având în vedere că achiziția a avut loc tocmai pentru a dobândi acea tehnologie, este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla fără un ordin judecătoresc în instanță finală.
Noul procesor Snapdragon 8 Elite nu mai folosește nuclee dezvoltate de Arm
Motivul real care pare să stea în spatele acestei mișcări este faptul că Arm nu se mai bazează atât de mult pe licențierea arhitecturii Arm, așa cum o făcea înainte, ci mai degrabă pe vânzarea de design-uri finale pentru nuclee și procesoare. Și Qualcomm este un client Arm care cumpărp design-ul nucleelor de la Arm, și le folosește în toate produsele sale, de la cele mai ieftine, la cele mai scumpe. Snapdragon 8 Gen 3 este însă ultimul model care folosește nuclee Cortex dezvoltate de Arm, întrucât noul Snapdragon 8 Elite renunță la ele în favoarea nucleelor Oryon proprietare.
Practic, Qualcomm devine acum un concurent pentru Arm, iar compania britanică încearcă să lupte cu toate armele pe care le are pentru a păstra producătorul american de procesoare drept client pe termen lung. Fără o licență Arm, Qualcomm ar putea să nu mai poată produce niciun fel de chipset bazat pe această arhitectură, inclusiv modelele mai ieftine care folosesc nucleele Cortex.
În cazul în care licența este revocată definitiv, Qualcomm ar putea să aplice pentru o nouă licență, însă design-urile vechi, dezvoltate pe baza licenței din prezent nu vor putea folosite. Qualcomm ar trebui să creeze procesoare noi, iar acest lucru va dura luni sau poate chiar ani. În tot acest timp, companiile care depind de procesoarele Qualcomm, adică majoritatea producătorilor de dispozitive cu Android, ar putea suferi întârzieri, iar prețurile telefoanelor ar crește, din lipsa de componente pentru producție. Aceasta ar putea fi o veste bună pentru MediaTek, care va încerca să semneze noi înțelegeri cu parteneri tradiționali ai Qualcomm. Procesoarele sale Dimensity folosesc exclusiv tehnologie Arm, de la nuclee și până la GPU.
Vom afla cu siguranță ce se va întâmpla în această situație înainte de sfârșitul anului, când va expira acest ultimatum din partea Arm.