Poliția din New Orleans a folosit în secret tehnologia de recunoaștere facială pentru a căuta suspecți timp de doi ani, arată o investigație a celor de la Washington Post. Tehnologia a fost folosită pe o rețea privată de camere de supraveghere, pentru a căuta în mod continuu suspecți, o utilizare care încalcă o ordonanță a orașului emisă în 2022, care impunea folosirea tehnologiei de recunoaște facială exclusiv de către poliția orașului pentru a căuta anumiți suspecți în crime violente. De asemenea, poliția era obligată să trimită rapoarte despre folosirea tehnologiei către consiliul orașului.
Ofițerii nu au dezvăluit însă cât de mult au utilizat recunoașterea facială în documentele oficiale, realizate după arestarea unor indivizi și trimise către consiliul orașului. „Acesta este scenariul de coșmar privind tehnologia de recunoaștere facială de care ne-am temut” spune Nathan Freed Wessler, director adjunct al ACLU. „Acesta este guvernul însuși care își oferă puterea de a urmări pe oricine – și pe toată lumea – în timp ce ne desfășurăm viețile în mod normal”.
Wessler a mai spus că acesta este primul caz cunoscut într-un oraș important din SUA în care poliția a folosit recunoaștere facială automatizată cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a identifica oameni în feed-uri live ale camerelor de supraveghere și pentru a face un arest imediat.
Utilizarea acestor tehnologii de supraveghere a fost bine documentată în ultimii ani, poliția din SUA nefiind la prima abatere. Deși mai multe orașe și state din SUA au impus restricții cu privire la felul în care forțele de ordine pot folosi recunoașterea facială, aceste limitări nu fac nimic pentru a proteja dreptul la viață privată al cetățenilor dacă poliția continuă să le ignore.