Huawei Watch Fit 4 Pro review: încă un Pro în tolba ceasurilor Huawei
Rog Strix Scar 18

Huawei Watch Fit 4 Pro review: încă un Pro în tolba ceasurilor Huawei

Scris de | 22 mai, 2025

Deși sunt mare fan Garmin, am recomandat adesea cunoscuților care doreau să își ia un smartwatch sau erau interesați de unul o variantă de la Huawei. E o opțiune destul de simplă adesea, care se reduce la o singură întrebare: ce vrei de la un ceas? Dacă te interesează ca un instrument de monitorizare a sportului, atunci alegerea e destul de simplă. Dacă vrei însă ceva care să îmbine „the best of all worlds”, atunci recomandarea mea înclină adesea spre compania din Shenzhen.

În ultima perioadă însă, Huawei a devenit un nume pe care te poți baza cu ușurință și pentru monitorizarea precisă a sportului. Am văzut asta cu Huawei Watch GT5 Pro, pe care l-am testat la începutul toamnei, anul trecut, și care mi-a plăcut foarte mult la capitolul funcții și precizie, și de data asta a ajuns la încheietura mea Huawei Watch FIT 4 Pro, unul dintre cele mai noi ceasuri Huawei, și care ar trebui, cel puțin în teorie, să ducă gama Watch Fit la următorul nivel, pentru că este primul Pro din această serie. Dacă se întâmplă asta sau nu, vedem în rândurile următoare.

Un pastel frumos și un ecran la fel

În total, sunt 7 versiuni de culoare pentru noul Huawei Watch Fit 4, trei dintre ele fiind rezervate pentru varianta Pro. Astfel, Watch Fit 4 simplu se găsește în nuanțe de gri, violet, alb și negru, în timp ce varianta Pro oferă negru, albastru sau verde. Eu am testat varianta albastră, cu o curea din fluoroelastomer (încearcă să spui asta repede de 5 ori). E un material pe care l-aș asemăna cu siliconul, doar că e muuult mai plăcut și mai confortabil, iar culoarea, un albastru pastelat care se continuă natural în jurul ecranului, într-o nuanță mai întunecată, este absolut superbă. Cureaua poate fi asortată foarte ușor cu aproape orice tip de ținută, e suficient de sport încât să nu iasă în evidență, și perfectă pentru a oferi acea pată de culoare la un outfit ceva mai classy.

Ceasurile din seria Watch Fit de la Huawei sunt recunoscute pentru aspectul dreptunghiular pe care îl au. Sincer, eu nu sunt cel mai mare fan al său, dar este confortabil și îți oferă un ecran uriaș pe care îl poți controla cu ușurință. Huawei Watch Fit 4 Pro cântărește puțin peste 30 de grame (30,4 mai exact), și este destul de gros, la 9,3mm. Cu toate astea, se prezintă mai bine la acest capitol decât multe alte ceasuri concurente, și ținând cont de câți senzori se află în acest corp, e remarcabil că a fost ținut sub 9,5 milimetri.

Watch Fit 4 Pro are rama alcătuită dintr-un aliaj de titan, iar ecranul este protejat de sticlă de safir. Corpul este din aluminiu, „de grad aeronautic” dacă mi se permite să citez direct din spusele celor de la Huawei. Nu am dat cu el de pereți ca să văd cum rezistă, dar ce pot spune este că am lovit de câteva ore marginea porții de la metrou, pentru că deh, nu sunt obișnuit să port două ceasuri în același timp, și nu am remarcat vreo zgârietură pe ecran după aceste momente. Oricum, un lucru e foarte clar: e foarte rezistent.

Să zic câteva cuvinte și despre ecran, înainte să trecem la partea de software. Este absolut superb și extrem de luminos, atingând un maxim de 3000 de niți. Este un AMOLED de 1,82 inchi care se vede fără probleme în lumina soarelui, și care îți oferă suficient spațiu ca să nu te chinui să citești notificări sau mail-uri.

Controalele sunt destul de intuitive, deși mie mi-a luat puțin să mă (re)obișnuiesc cu ele. Un swipe de sus în jos te duce la setări, unul de jos în sus îți arată notificările, de la dreapta la stânga poți să treci prin diverse funcții foarte rapid, iar invers deschizi meniul smart assistance. Dacă apeși pe butonul din dreapta jos vei deschide rapid meniul de workout-uri, ca să nu mai fii nevoit să stai să îl cauți, în timp ce apăsarea pe butonul cu coroană te duce la meniul principal, unde, dacă nu ai mai avut un ceas Huawei până acum, o să pierzi 5 minute doar jucându-te cu modul de control al acestuia. Cum am zis, e simplu, intuitiv, și foarte ușor de folosit.

Funcții pentru toate gusturile (chiar și alea mai rafinate)

În ceea ce privește funcțiile, Huawei Watch Fit 4 Pro vine cu mai multe tipuri de workout decât ai putea să încerci într-o viață probabil. Nu doar atât, dar aduce și modul Golf, pe care Huawei Watch GT5 Pro l-a prezentat ca fiind unul dintre principalele sale puncte de atracție. Oferă acces la peste 15.000 de hărți ale terenurilor de golf din întreaga lume, monitorizare a distanței rămase până la green și obstacole, precum și un mod Driving Range, pentru când mergi într-un astfel de loc. Cum am zis și la Watch GT5 Pro, nu mă dă pe spate acest mod, pentru simplul fapt că mi se pare mult prea nișat pentru a fi un motiv cu adevărat important de laudă pentru un astfel de smarwatch, dar nu o să mă plâng că există.

Mult mai utilă pentru utilizatorul obișnuit este funcția de Trail Running, care îți permite să descarci hărți și să urmărești parcursul într-o alergare pe munte chiar și atunci când ești decuplat de la internet. Dacă ești fan al alergatului pe orice alte terenuri decât asflat sau pistă, asta chiar te va ajuta și merită încercată. La fel, Advanced Terrain Map Tracking poate fi folosită pentru navigație pe traseu, oferind inclusiv alerte de navigație, pentru a știi pe unde să mergi fără să verifici constant ceasul sau telefonul.

În fine, Huawei se laudă și cu funcția de diving, care suportă până la 40 de metri adâncime, oferind informații în timp real și exerciții de apnee statică (folosit în scufundări, când scafandrul își ține respirația în mod voluntar, fără să se miște, pentru o mai bună capacitate pulmonară și control al respirației). Nici diving nu fac, deci nici asta nu pot să spun că mă face să îmi doresc ceasul acesta cu ardoare, deși e nice to have.

Ce fac însă adesea este să alerg, și bineînțeles că l-am luat pe Huawei Watch Fit 4 Pro la o alergare, alături de Garminul din dotare, ca să le și compar puțin. Ambele au avut o precizie remarcabilă, atât în distanță, cât și în umărirea traseului făcut în jurul lacului Herăstrău. Singurul loc unde au avut opinii diferite a fost în perspectiva caloriilor arse – Garminul a înclinat către 419 calorii, în timp ce Huawei Watch Fit 4 Pro a fost ceva mai reținut, cu un 364 de calorii. Și sincer, înclin să îl cred pe ceasul chinezilor de această dată, pentru că nu am avut o sesiune extrem de solicitantă, în care să dau totul.

În plus, apreciez mult și cât de multe detalii include Huawei în alergările și workout-urile pe care le faci. E unul dintre motivele care m-au determinat să înclin balanța către Garmin în urmă cu câțiva ani, pe care îl numeam râzând „ceasul perfect pentru data nerds”. Ei bine, Huawei a muncit serios la acest capitol și arată destul de bine și ea.

Accent pe sănătate

Tot la această alergare am aruncat o privire și la average heart rate, ca să văd dacă există vreo discrepanță între senzorii celor două ceasuri. A existat, dar absolut minoră și nimic care să arate că unul dintre ele face o eroare gravă: Huawei a indicat un bpm mediu de 178, în timp ce Garminul a indicat 175. Nimic grav deci, și extrem de echilibrate ambele.

Dar, că tot vorbim de senzori și am ajuns la capitolul de sănătate, merită să spun două cuvinte și despre Huawei TruSense, așa cum se numește sistemul de monitorizare a semnelor vitale pe care Huawei îl introduce în ceasurile sale recente. Îți oferă practic un cumul de opțiuni diferite pe care le poți alege pentru a-ți monitoriza sănătatea: de la EKG la măsurarea nivelului de oxigen din sânge. Bineînțeles, pentru femei, există și posibilitatea de a observa ciclul menstrual. Funcțiile acestea de sănătate de la Huawei sunt, mai toate, super utile, dar mi-aș dori să existe posibilitatea de a da „accept” automat de fiecare dată când intri într-una nouă, pentru că este extrem de enervant să treci prin termeni și condiții mereu.

De dormit, poți dormi cu acest ceas, deși nu mi s-a părut la fel de confortabil din prisma formei dreptunghiulare a ecranului. Parcă am dormit mai ușor cu unul circular, inclusiv cu giganticul Huawei Watch GT5 Pro, dar s-ar putea să fie doar o problemă personală. Ai funcții de monitorizare a somnului, a respirației în timpul somnului, a stadiilor de somn prin care treci și tot așa. Nimic nou sau special, tot ce ai nevoie se găsește deja aici.

Bateria în parametri corecți și o aplicație bine realizată

Ultimul capitol de care vreau să mă leg este bateria, care are o autonomie foarte bună, de 7 zile în utilizare normală, din care eu înțeleg că faci cam un workout la 2-3 zile, așa a funcționat la mine. Utilizarea „ponderată” îți oferă 10 zile de baterie, și asta înseamnă în principiu să folosești ceasul fix ca pe un ceas și cam atât, cu câteva notificări din când în când, dar fără GPS activ. Mi se par cifre foarte bune pentru smartwatch-urile din ziua de azi, în continuare cred că ar trebui să există o pedeapsă legală pentru cei care oferă smartwatch-uri cu o autonomie a bateriei mai mică de 5 zile (ok, poate nu pedeapsă legală, dar măcar o bătaie pe obraz la unison din partea tuturor cumpărătorilor).

Apreciez mult faptul că poți să descarci aplicația Huawei Health și să îți „legi” ceasul la ea fără să fii nevoit să descarci și magazinul de aplicații Huawei, AppGallery. Se face ușor, doar scanezi codul QR de pe cutie. În aplicație poți să găsești toate detaliile de care ai nevoie cu privire la exercițiile făcute, poți să schimbi fețele de ceas, să cumperi altele noi, să verifici somnul și multe, multe altele. Poți să pui și muzică pe ceas, pentru că are inclusiv speaker.

Și, pentru că așa ceva este nelipsit în ziua de azi, poți inclusiv să activezi Huawei Health+, care este un serviciu pe bază de abonament, ce oferă masterclass-uri de sporturi sau meditație și chiar și un plan pentru a te menține în formă (sau a ajunge în formă, în funcție de dorințele și nevoile pe care le ai). Costă 39,99 de lei/lună, dar primești și 3 luni acces gratuit la un Huawei Watch Fit 4 sau 4 Pro cumpărat. E un deal bun, în opinia mea, atât timp cât chiar îl vei folosi, și merită măcar încercat inițial, ca să vezi dacă e sau nu pentru tine.

Concluzia connect

Huawei Watch Fit 4 Pro este un ceas pe care nu am fost mega entuziasmat să îl testez inițial, dar care a început să îmi placă pe măsură ce l-am utilizat din ce în ce mai mult. Culoarea superbă, funcționalitățile pe care le oferă, faptul că e ușor de utilizat și că are o autonomie bună - toate astea sunt motive de laudă, iar prețul pe care îl cer chinezii mi se pare unul destul de corect: 1399 de lei, cu o ofertă disponibilă până pe 29 iunie (da, IUNIE), care mai taie 250 de lei din costul ceasului, dacă îl cumperi de pe Huawei Store. Pe lângă asta, primești și 12 luni extra garanție și o curea extra, și pentru încă 9,9 lei poți să cumperi Huawei FreeBuds SE 2 sau, pentru 299 de lei, căștile Huawei FreeArc. Ne-am obișnuit deja cu astfel de oferte de la Huawei, nu e ceva nou, deci dacă pui ochii pe un ceas de-al lor, chiar cred că merită să îl încerci. Atât de-aici, legătura înapoi în studio :)

Plusuri

  • Design foarte plăcut și rezistent.
  • O mulțime de funcții de sănătate și workout.
  • Aplicație intuitivă, care oferă o mulțime de detalii.
  • Raportul calitate-preț.

Minusuri

  • Nu mi se pare că poți dormi foarte ușor cu el.
  • Faptul că trebuie să treci prin termeni și condiții de fiecare dată când intri într-o aplicație nouă a ceasului.

Etichete: , , , , ,