Nu doar bătăliile aeriene ale viitorului vor fi dominate de drone. Un start-up european construiește o dronă submarină de apărare, controlată de AI. Scopul ei este să ofere o mai bună protecție a navelor și a infrastructurii submarine a continentului în fața atacurilor, a sabotajului sau tentativelor de spionaj.
Drona submarină SG-1 Fathom de la Helsing
Compania Helsing este cel mai bine finanțat start-up care produce tehnologie de apărare. Este o companie germană și produce și drone aeriene, dar lucrează și la softul din spate.
Submarinul SG-1 Fathom este cea mai recentă adăugire la flota europeană de drone oceanice, aflată în creștere. Are o lungime de 1,95 metri și este concepută să patruleze lent oceanul, în mod autonom, timp de până la trei luni. Nava este controlată de o platformă de inteligență artificială numită Lura. Sistemul este un „model acustic mare” (LAM), o platformă AI similară unui model lingvistic mare (LLM), dar optimizat pentru sunet.

Lura este capabilă să clasifice sunetele produse de nave și submarine și apoi să identifice locațiile acestora. Helsing a declarat că algoritmul poate identifica sunete la volume de 10 ori mai slabe decât modelele de inteligență artificială concurente. De asemenea, funcționează la o viteză de 40 de ori mai mare decât cea a unui operator uman echivalent.
Compania a declarat că submarinele sunt gândite pentru producția „în masă” și pot fi desfășurate în „constelații” de sute de unități pentru a efectua supravegheri la scară largă. Recunoașterea oceanică de acest tip a devenit din ce în ce mai urgentă de la sabotajul conductei Nord Stream din 2022. Incidentul de atunci a expus vulnerabilitatea mijloacelor subacvatice la atacuri secrete. Națiunile europene NATO își intensifică, de asemenea, apărarea maritimă pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la agresiunea rusească.
Războiul din Ucraina a arătat cât de importante vor fi pe viitor dronele autonome. Deja războiul „de uzură” este caracterizat de bătălii între sisteme autonome, în principal vehicule aeriene fără pilot (UAV). Iar în ultima perioadă dronele au devenit tot mai active și pe mare. La începutul acestei luni, Ucraina a folosit drona sa navală Magura pentru a doborî două aeronave rusești. Magura, înarmată cu rachete, a fost utilizată pe scară largă din 2023 pentru a ataca și distruge nave și aeronave rusești.
Helsing încearcă să profite de acest moment prielnic. Compania a declarat pentru Bloomberg luna trecută că a „câștigat peste o duzină de contracte” cu „volume totale de comenzi de sute de milioane de dolari”.