Vietnam a ordonat blocarea aplicației de mesagerie Telegram, invocând preocupări legate de conținut ilegal și activități anti-guvernamentale. Autoritățile au cerut furnizorilor locali de telecomunicații și internet să restricționeze accesul la Telegram, susținând că multe grupuri de pe platformă conțin informații „toxice”, inclusiv fraude, vânzarea de date ale utilizatorilor și trafic de droguri.
Guvernul vietnamez a decis blocarea aplicației de mesagerie Telegram, invocând lipsa de cooperare a platformei în combaterea activităților infracționale. Potrivit unui document oficial consultat de Reuters, Ministerul Informației și Comunicațiilor a emis o directivă prin care solicită operatorilor de telecomunicații să restricționeze accesul la Telegram până cel târziu pe 2 iunie 2025.
Decizia vine în urma unor anchete ale poliției, care au identificat peste 9.600 de canale și grupuri Telegram active în Vietnam, dintre care aproximativ 68% ar fi implicate în activități ilegale – de la fraude financiare și trafic de droguri, până la suspiciuni de terorism.
Autoritățile acuză Telegram că nu respectă legislația locală privind moderarea conținutului și cooperarea cu guvernul. Platforma este criticată pentru lipsa unui reprezentant oficial în Vietnam și pentru că nu a luat măsuri suficiente în fața solicitărilor privind eliminarea conținutului ilegal.
Telegram Răspunde: „Suntem Surprinși”
,,Telegram este surprinsă de aceste afirmații…Am răspuns solicitărilor legale din partea Vietnamului la timp. În această dimineață, am primit o notificare oficială din partea Autorității pentru Comunicații privind o procedură standard de notificare a serviciilor, cerută în conformitate cu noile reglementări din domeniul telecomunicațiilor”, a declarat vineri, 24 mai a.c., un reprezentant al companiei pentru Reuters.
Această mișcare face parte dintr-o tendință mai largă a guvernului vietnamez de a impune un control strict asupra conținutului online. În ultimii ani, Vietnamul a pus presiune pe mari platforme tehnologice precum Facebook, YouTube și TikTok pentru a elimina ceea ce autoritățile numesc conținut „toxici”, cum ar fi materiale considerate false, ofensatoare sau „anti-stat”.
Inclusiv România s-a confruntat cu probleme legate de această rețea de socializare. În contextul alegerilor prezidențiale din România din 2024 și 2025, Serviciile de informații românești și internaționale au arătat că platforma Telegram a fost folosită pentru răspândirea de fake news, cu scopul de a slăbi increderea populatiei în autoritățile statului, dar și pentru a susține în mod particular un candidat izolaționist și pro-rus.