Studiu: ce impact au ceasurile inteligente asupra sănătății?

Scris de | 2 iulie, 2025
Studiu: ce impact au ceasurile inteligente asupra sănătății?

Un nou studiu realizat de Ipsos pentru HUAWEI arată o transformare semnificativă în modul în care europenii, inclusiv românii, își gestionează sănătatea cu ajutorul tehnologiei wearable. Potrivit „Studiului European privind Comportamentul de Sănătate 2025”, peste 80% dintre utilizatorii de smartwatch din Europa au raportat schimbări pozitive de comportament, procentul ajungând la 86% în România.

Conform datelor obținute, se observă o tranziție de la monitorizarea pasivă la gestionarea activă a sănătății, determinată de funcțiile de urmărire a somnului, activității fizice și altor indicatori vitali. În România, aproape jumătate dintre respondenți (45%) au declarat că au început să facă mai multă mișcare, 44% acordă mai multă atenție calității somnului, iar 22% au consultat un medic în urma alertelor primite pe ceasul inteligent. Majoritatea utilizatorilor de smartwatch-uri mai afirmă și că sunt mai conștienți de legătura dintre stilul de viață și starea de sănătate.

Studiul evidențiază și o convergență între percepțiile consumatorilor și recomandările medicilor. 80% dintre medicii de familie recomandă utilizarea dispozitivelor purtabile pentru monitorizarea sănătății, iar 93% dintre aceștia au avut pacienți care au cerut consult medical în urma unei alerte de pe smartwatch. Cei mai importanți indicatori de sănătate menționați de cadrele medicale europene includ tensiunea arterială, nivelul glicemiei, ritmul cardiac, saturația oxigenului în sânge și electrocardiograma (EKG). Pe de altă parte, consumatorii acordă mai multă importanță monitorizării somnului, a hidratării și a caloriilor. Tensiunea arterială este considerată esențială de 76% dintre europeni și de 78% dintre români.

În plus, pe baza datelor obținute mai observăm și că 68% dintre utilizatori folosesc zilnic funcția de monitorizare a activității fizice, iar 53% verifică parametrii de ritm cardiac. De asemenea, 43% dintre români își setează obiective zilnice pentru numărul de pași, un procent ușor peste media europeană, iar 82% afirmă că ating nivelul minim de activitate fizică recomandat de OMS. În medie, numărul de pași setat de utilizatori se ridică la aproximativ 7.000–8.000 zilnic.

Cu toate că oferta de ceasuri inteligente este una generoasă, care acoperă toate segmentele de preț, de la dispozitive de buget și până la cele high-end, cifrele arată că aproximativ jumătate din populația Europei nu deține încă un smartwatch. De la un an la altul, tehnologiile evoluează, iar aceste dispozitive devin din ce în ce mai precise și mai utile în gestionarea sănătății personale. Huawei, spre exemplu, a introdus recent funcția de analiză a Variabilității Ritmului Cardiac (HRV), care oferă utilizatorului informații despre modul în care organismul său răspunde la factori de stres, oboseală sau efort.

Etichete: , , ,