Rog Strix Scar 18

Jucătorii, scandalizați de arbitrajul automat de la Wimbledon

Scris de | 8 iulie, 2025
Jucătorii, scandalizați de arbitrajul automat de la Wimbledon

Pentru prima dată în istoria turneului, Wimbledon a eliminat complet arbitrii de linie umani, înlocuindu-i cu un sistem automatizat de tip A.I. numit Electronic Line Calling (ELC). Acesta folosește camere și algoritmi pentru a decide dacă mingea este în interiorul suprafeței de joc sau „out”. Însă mai mulți jucători s-au plâns că tehnologia a generat decizii eronate, ceea ce i-a costat puncte.

Din ce în ce mai mulți jucători de tenis se arată nemulțumiți de arbitrajul A.I. . Jucătoarea britanică dar cu rădăcini românești, Emma Răducanu, a criticat sistemul de arbitraj A.I. după ce o minge a adversarei, aparent ieșită în afara terenului, nu a fost semnalată ca atare, iar punctul a continuat ca și cum ar fi fost valabil. Reluările TV au arătat clar că mingea fusese, de fapt, afară. Mai mult, inclusiv Jack Draper, actualul număr 1 al Marii Britanii, și-a exprimat îndoiala față de acuratețea sistemului automat, afirmând că nu consideră tehnologia bazată pe inteligență artificială „100% precisă”.

Un incident grav a avut loc în timpul meciului dintre britanica Sonay Kartal și rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova, când sistemul automat de arbitraj (ELC) nu a semnalat o minge evident ieșită în afara terenului. Decizia a trebuit să fie corectată de arbitri, iar punctul a fost rejucat ulterior. Organizatorii Wimbledon și-au cerut scuze, explicând că a fost vorba de o eroare umană, întrucât sistemul fusese deconectat accidental.

Un alt caz care pune sub semnul întrebării fiabilitatea acestei tehnologii este cel al lui Ben Shelton. Acesta a declarant că i s-a cerut să grăbească meciul deoarece sistemul AI ar putea să se oprească din cauza luminozității scăzute.

La capătul opus, fostul tenismen britanic Tim Henman, acum membru în conducerea All England Club și expert BBC, a criticat dur jucătorii care contestă acuratețea sistemului Hawk-Eye folosit la Wimbledon, numind aceste reacții o „mizerie absolută”. El a explicat că sistemul este extrem de precis și că experiența sa din timpul comentariilor TV confirmă deciziile luate de AI.

,,Deci, aceasta este o versiune îmbunătățită. Este tehnologia precisă? Absolut, 100%. Sistemul, atunci când este activat, funcționează 100%.

Înțeleg lucrurile din punctul de vedere al unui jucător, pentru că ești acolo, se întâmplă repede. Nu ai ocazia să vezi reluarea și speri că mingea va fi afară pentru a câștiga punctul”, a mai spus Henman.

Australian Open a fost primul turneu de Mare Șlem care a înlocuit complet arbitrii de linie cu sisteme electronice de arbitraj. Anul acesta, Wimbledon a introdus pentru prima data acest arbitraj A.I.

Rog Strix Scar 18

Etichete: ,