Rog Strix Scar 18

Ce funcții noi va primi Windows 11 în a doua jumătate a lui 2025?

Scris de | 16 iulie, 2025
Ce funcții noi va primi Windows 11 în a doua jumătate a lui 2025?

A doua jumătate a fiecărui an ne aduce câte un update major pentru Windows 11, astfel următoarele luni vom vedea câteva actualizări mai mici care pregătesc terenul. Doar că printre acestea vom primi destul de multe funcții noi și interesante, așa că am răsfoit internetul și am ales noutățile care mi s-au părut interesante. Acesta nu este un top, sau vreun clasament, ci mai de grabă o înșiruire de chestii pe care aștept să le văd introduse în Windows 11. Ah, de notat că funcțiile astea sunt deja disponibile în versiuni de Preview ale sistemului de operare, deci nu vorbim din basme, ci din chestii care sunt deja în teste.

Un meniu de Start nou

Dacă este ceva ce mă enervează destul de tare la Windows 11 este cu siguranță meniul de Start. În esență nu este rău, dar mă omoară că nu pot scăpa de tab-ul cu recomandări și că nu prea ține minte ce scurtături așez în el. Dar lucrurile se vor schimba odată cu noul meniu de Start care cică a fost construit urmând feedback-ul primit de la noi, utilizatorii. Vei putea avea mai multe foldere, poți dezactiva recomandările, iar dacă ai un ecran mai generos vei avea și un meniu de Start mai mare, astfel poți să faci mai multe lucruri cu el.

Management mai bun al bateriei

Dacă folosești un laptop cu Windows 11 știi că la 20% baterie rămasă îți trece singurel pe modul de Power Saving, îți taie luminozitatea și trece la 60Hz. Ei bine, pe final de an pare că vom primi un algoritm mai avansat pentru managementul bateriei. Se numește Adaptive Power Saver și după cum spune și numele, se va adapta modului în care folosești PC-ul. Dacă ești în browser și nu consumi atât de multe resurse, nu-ți mai taie luminozitatea ca nebunul ci doar te anunță că rămâi fără baterie. Evident, poate că scade rata de refresh, o mai umbla la procesor, dar măcar nu mai este atât de agresiv.

Black Screen of Death

Nu ești gamer pe PC dacă nu ți-ai luat măcar un BSoD; știți voi, ecranul ăla albastru care apare când crapă Windows-ul. Înfricoșător, nu? Ei bine, nu va trebui să vă mai temeți de el pentru că în viitorul apropiat, ecranul albastru se va înnegri și așa rămâne. Această schimbare vine pentru a ușura procesul de diagnosticare, astfel vei vedea pe ecran doar un avertisment cum că s-a stricat nebunia, un cod de eroare și fișierul care a cauzat crash-ul.

Lock Screen customizabil

Dacă folosiți Windows 11 știți cum arată ecranul de blocare. Ai date despre bursă, știri din State, tot felul de wallpapere cu munți și bălți – o splendoare. Iar spre final de an vom primi în sfârșit o funcție de personalizare care ne va permite să alegem ce widget-uri vrem să fie afișate în Lock Screen. Și cine știe? Poate că pe viitor vom vedea o evoluție ca a Game Bar-ului și vom avea și widget-uri 3rd party pe care să le putem folosi.

Locația indicatoarelor hardware

Știți bulinele alea care vă apar pe ecran când schimbați volumul în joc sau luminozitatea ecranului? De obicei apar pe undeva pe jos, însă de pe la următoarele actualizări de Windows 11 vom avea posibilitatea de a alege unde vrem să fie afișate acestea. Vei putea să le ții fie pe la colțurile ecranului, fie centrate… doar de-ar băga înapoi posibilitatea de a muta bara de Start că mi-e dor să o țin sus ca pe Linux și macOS.

Astea au fost așa, o selecție de chestii pe degetele de la o mână, iar marele upgrade 2H25 pentru Windows 11 ne-ar putea pregăti mai multe surprize decât ne așteptăm. Poate se rezolvă și probleme vechi, poate se lucrează puțin și la stabilitate, iar sistemul de operare de la Microsoft ar putea deveni chiar mai bun. Deja a început să mai câștige niște fani noi după ultimele upgrade-uri, și chiar dacă iubesc comunitatea Linux, nu cred că putem considera popularitatea SteamOS un factor de risc… nu încă. Dar dacă Microsoft nu pune repede la punct Windows-ul, nu m-aș mira ca-n cinci ani de-acum să vedem din ce în ce mai mulți oameni cum sar gardul în ograda open-minded și open-source a distribuțiilor de Linux.

Rog Strix Scar 18