WhatsApp a început să blocheze accesul pe terminalele mai vechi

Scris de | 6 octombrie, 2026
WhatsApp a început să blocheze accesul pe terminalele mai vechi

Se apre că WhatsApp va împiedica utilizatorii să se autentifice dacă folosesc versiuni mai vechi de iOS sau Android.

Actualizare la nivel de server

Conform unui nou raport, WhatsApp a introdus această funcție nouă printr-o actualizare la nivel de server, ceea ce înseamnă că nu mai contează versiunea aplicației utilizată, ci va fi activă pentru toți utilizatorii. Noua restricție este activă atât pentru Android, cât și pentru iOS.

Ideea este că WhatsApp va împiedica utilizatorii să se autentifice până când nu actualizează sistemul de operare al telefonului la o versiune mai nouă. Sau trec la un dispozitiv mai nou cu totul. Așadar, cei care au o versiune învechită de Android sau iOS, vor vedea un ecran precum cele din imaginea de mai sus.

WhatsApp explică ce trebuie să faci înainte de a te putea autentifica din nou în contul de utilizator. Aplicația cere să accesezi setările telefonului și să instalezi mai întâi o actualizare de sistem. După aceea, poți încerca din nou să te autentifici în WhatsApp, iar procesul ar trebui să funcționeze.

Același ecran îți arată și cum să verifici versiunea actuală a sistemului de operare al telefonului, în cazul în care nu ești sigur care este aceasta. Din motive de securitate, WhatsApp nu mai permite utilizatorilor să sară peste acești pași. Presupunem că măsura are scopul de a împiedica utilizatorii care rulează versiuni mai vechi de Android și iOS – vulnerabile la exploit-uri active – să se autentifice în conturile WhatsApp și, eventual, să transmită contactelor lor programe malware instalate pe telefoane.

La urma urmei, atacatorii caută în mod activ vulnerabilități cunoscute ale sistemelor de operare pentru a facilita instalarea de malware. WhatsApp poate beneficia de criptare end-to-end și de alte măsuri de protecție, însă acestea nu sunt de mare ajutor dacă se trimite un link infectat cu malware de la o persoană de încredere. Utilizatorii care întâlnesc ecranul prezentat mai sus trebuie obligatoriu să facă actualizările, nu mai au alte căi de ocolire.

Etichete: , ,

Sursa: GSMArena