Evoluţie naturală

Scris de | 29 noiembrie, 2010
Evoluţie naturală

FIFA Soccer 11 duce longeviva moştenire a celor de la Electronic Arts mai departe, într-un joc simulator de fotbal care oferă mai mult din toate punctele de vedere: mai mult realism, mai mult spectacol, mai multe opţiuni.

În fiecare an fanii simulatoarelor de fotbal, mai ales cei care au crescut cu celebrul FIFA al celor de la EA, aşteaptă cea mai nouă versiune a jocului, cu speranţe de loc mici. Anul acesta producătorii nu dezamăgesc şi lansează probabil cel mai bun FIFA de până acum, FIFA Soccer 11. Dacă mai demult acest lucru ar fi fost suficient, acum nu mai putem fi atât de siguri, deoarece concurenţa este impresionantă. Aflat multă vreme în umbra FIFA, Pro Evolution Soccer al celor de la Konami a ajuns şi el în acest an la un nivel extrem de ridicat, determinându-i pe unii fani să facă în sfârşit trecerea. Totuşi FIFA este departe de a depune armele.

Upgrade total
Cea mai mare şi mai binevenită schimbare din FIFA 11 nu este una care să îţi sară instant în ochi ci ţine mai mult de detaliu. Este vorba despre interacţiunea dintre jucători, gesturile şi modul în care aceştia răspund la o comandă. Jucătorii se împing mai mult, faultează mai inteligent sau mai spectaculos, pasele şi şuturile sunt mult mai diversificate, iar erorile par mult mai naturale. Vei vedea lufturi spectaculoase, şuturi ratate şi ceea ce este cel mai interesant, vei vedea portari mai umani. Dacă în titlurile precedente portarii păreau nişte roboţei mai mereu pe minge pe care îi puteai învinge doar din anumite scheme, acum portarii par şi ei să aibă zile bune şi proaste. Ai mult mai multe şanse ca un şut neimpresionant să îl prindă pe goal keeper-ul advers într-un moment de neatenţie, rezultatul fiind un gol nesperat. La fel stă treaba şi la degajări sau ieşitul pe centrări. Greşelile sunt acolo. Să nu crezi însă că vei ajunge să dai gol din orice fază. Greşeli mai multe fac şi atacanţii, iar tot mai multe şuturi par să treacă pe lângă poartă.
Au devenit foarte importante şi caracteristicile şi abilităţile speciale ale fiecărui jucător, iar acestea sunt mult mai uşor de observat în joc. Diferenţa dintre un jucători masiv şi lent şi unul agil, rapid, sare imediat în ochi. Extrem de bine şi de atent este implementat acest sistem şi atunci când vine vorba de vedete. Fiecare jucător celebru are anumite caracteristici speciale pe care dacă ajungi să le exploatezi cum trebuie îţi vei domina adversarii. Spre exemplu Arjen Robben are şuturi devastatoare de la distanţă, în timp ce Rooney nu va rata niciodată din apropierea porţii.  Sistemul numit Personality Plus determină caracteristicile jucătorilor, de la acurateţea paselor până la felul cum driblează şi nu numai. După ce ai marcat un gol te poţi bucura în felul tău propriu, apăsând tasta A de pe controler. În cazul în care nu ai fost tu fericitul marcator poţi interacţiona cu restul echipei.

Modul Career
EA a experimentat foarte mult cu modurile de joc, încercând totuşi să pună accentul pe calitate şi nu pe cantitate. Aşa se face că în acest an modurile Be a Pro şi Manager au fost contopite într-un nou sistem numit Career.
Poţi opta pentru a fi jucător, manager sau chiar ambele şi te aşteaptă o sumedenie de obiectiv epe parcursul a 15 ani. Poţi juca cu un singur jucător sau cu întreaga echipă, având obiective ca marcatul unui număr de goluri, evitarea faulturilor, etc, în timp ce ca manager trebuie să îţi creşti jucătorii sau să aduci noi talente la club. În acest sens EA a îmbunătăţit şi sistemul de transferuri, salariile jucătorilor atârnând destul de greu în balanţă. Nu am remarcat elemente negative la acest nou mod mixt, fiind o evoluţie binevenită spre reţeta perfectă.

Citeste mai mult aici

Aboneaza-te la revista connect

Etichete: