Cresc semnificativ riscurile pentru computere, potrivit Panda Security

Scris de | 22 martie, 2011
Cresc semnificativ riscurile pentru computere, potrivit Panda Security

Panda Security raporteaza ca numarul de amenintari malware a crescut in comparatie cu anul trecut. In primele trei luni ale anului 2011, PandaLabs a identificat o medie de 73.000 de tulpini noi malware, dintre care cele mai multe au fost troieni. Mai mult decat atat, a existat o crestere cu 26% a noilor amenintari in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Troienii raman cea mai populara forma de amenintare la adresa sistemelor informatice, si acum reprezinta 70% din totalul malware-ului nou. Acest lucru nu este surprinzator avand in vedere profitabilitatea acestora pentru infractorii cibernetici, pentru a comite o frauda sau fura bani de la utilizatorii de Internet prin intermediul online banking.
“Rapandirea de instrumente online care sa permita persoanelor non-tehnice sa creeze troieni in cateva minute si sa infiinteze rapid afaceri ilegale – mai ales atunci cand se poate oferi acces la detalii bancare – este responsabila pentru cresterea impresionanta a troienilor”, a declarat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security .
Nu toate tipurile de troieni cresc in acelasi ritm. Privind mai departe la subtipurile de malware, Panda Security a constatat ca troienii bancari s-au diminuat, botii au ramas constanti iar antivirusii falsi sau rogueware a scazut ca si popularitate. Cu toate acestea, numarul de programe “downloader” a crescut semnificativ.
Programele “downloader“ sunt un subtip de troian, care, dupa ce infecteaza calculatorul unui utilizator, se conecteaza prin Internet pentru a descarca malware suplimentar. Hackerii folosesc adesea aceasta metoda, deoarece downloader-ul are marime mica – continand doar cateva linii de cod – si poate trece complet neobservat, spre deosebire de alti troieni.

Etichete: , , , , , ,