HTC Flyer review: O pată de culoare în lumea tabletelor

Scris de | 30 mai, 2011
HTC Flyer review: O pată de culoare în lumea tabletelor

HTC Flyer, tableta cu ecran de 7 inchi, sistem de operare Android Gingerbread, procesor de 1.5 GHz şi stylus, este un model extrem de ingenios în peisajul dominat până acum de iPad-ul celor de la Apple. Tableta a sosit şi în redacţia connect, mulţumită celor de la Evomag.

Flyer este prima tabletă a celor de la HTC, o companiei care a contribuit decisiv la adoptarea pe scară largă a smartphone-urilor. Ca şi telefoanele companiei şi HTC Flyer se bucură de o construcţie extrem de bună şi de un design original.
Printre primele elemente pe care le-am remarcat a fost faptul că tableta este extrem de portabilă şi de comod de utilizat, graţie dimensiunilor sale compacte. Flyer are o greutate de circa 420 grame şi o grosime de 13.2 mm.

O poţi manevra lejer cu o singură mână, iar în caz de nevoie o poţi „parca”  în buzunarul de la blugi, geantă sau în husa superbă care o însoţeşte.

Eleganţă

Tableta vine însoţită pe lângă setul de căşti, cablul USB şi sistemul de alimentare şi de o husă din piele albă, căptuşită în interior cu un material extrem de fin, care ne-a surprins plăcut.

Cromatic, tableta este dominată de contrastul dintre elementele de un alb imaculat, spatele din aluminiu şi marginile negre ale ecranului de 7 inchi. Displayul este un LCD capacitiv cu rezoluţie 1024 x 600, contrast şi luminozitate foarte bună.

Ţinând tableta în poziţie verticală, pe partea frontală, în dreapta ecranului, regăsim camera secundară, de 1.3 megapixeli, pentru video call. Pe marginea din dreapta sunt plasate tastele pentru volum, pe cea superioară tasta Power şi jack-ul 3.5 mm, iar pe cea inferioară mufa proprietară pentru încărcare şi conectare. Latura stângă este lipsită de orice fel de elemente speciale.

Am putea spune că HTC Flyer nu impresionează la capitolul conexiuni, însă la fel stau şi multe alte tablete de pe piaţă care s-au bucurat de succes.
Spatele lui HTC Flyer este special, adăpostind cele două difuzoare stereo, camera frontală de 5 megapixeli cu autofocus, bliţ şi posibilitatea de înregistrare video 720p, şi alte câteva elemente de interes, ascunse însă bine. Una dintre inserţiile din plastic (cea din partea de superioară), se poate îndepărta – nu atât de lejer pe cât ne lasă să credem cei de la HTC – iar sub ea descoperi un slot pentru card microSD şi unul pentru SIM.

Trei taste capacitive – Home, Options şi Back – sunt prezente în zona inferioară a ecranului atât în modul portret cât şi cel landscape.

HTC Sense şi Android

HTC Flyer vine cu noua interfaţa grafică HTC Sense ce completează funcţionalitatea sistemului de operare Android 2.3. Da, aţi auzit bine, Flyer nu este o tabletă care vine cu Gingerbread, însă update-ul la Android 3.0 va fi disponibil în cel mai scurt timp.

HTC Sense arată şi funcţionează impecabil pe tablete, graţie procesoarelor potente. De la ecranul special de Unlock, ce îţi oferă o zonă circulară în care poţi trage aplicaţii ce sunt lansate instant, la cele până la 8 home screen-uri, redate într-o animaţie tip carusel, şi până la widget-urile de vreme sau ceas, Sense aduce un plus de valoare.
Tableta oferă şi acces la serviciul HTC Watch, un serviciu de video download, care va permite descărcarea progresivă, on-demand, la prețuri accesibile a sute de filme în format high definition, filme furnizate de marile studiouri de filme. În momentul testării Watch oferea acces doar la câteva trailere, serviciul nefiind lansat în România.

Un alt serviciu este Reader, un portal dedicat ebook-urilor. Flyer a venit preîncărcată cu câteva titluri clasice, cum ar fi Dracula lui Bram Stoker, însă dacă vrei să faci cumpărături, poţi răsfoi mii de titluri prin intermediul celor de la Kobo.

Dintre aplicaţii, pe lângă miile de jocuri şi programe de pe Android Market, Flyer vine şi cu câteva aplicaţii proprii. Cel mai mult ne-a plăcut Snapbooth, o aplicaţie care îţi permite să îţi faci autoportrete modificate în timp real de tot soiul de filtre amuzante. Rezultatele vor aduce instant zâmbetul pe buzele celor din jur.

Am ajuns şi la partea ce ţine de styuls. HTC este prima tabletă ce îţi permite să iei notiţe sau să desenezi cu ajutorul pen-ului inclus. Fie că notezi idei pe cărţi, pe poze, sau desenezi, pen-ul este un highlight al tabletei.

Aplicaţia dedicată, Notes, îţi permite de asemenea să îţi faci de cap, descătuşându-ţi creativitatea sau să notezi date importante, în timpul unui curs. Stylus este comod şi îţi permite să scrii de mână relativ rapid, însă pentru rezultate bune e bine să exersezi. În timp, vom vedea cel mai probabil tot soiul de aplicaţii care vor deschide noi căi de utilizare a pen-ului.

După cum menţionam la începutul review-ului, HTC Flyer oferă şi un slot pentru card SIM. Nu, nu poţi suna cu tableta la ureche, însă poţi folosi aplicaţia de mesagerie pentru a trimite mesaje cât ai clipi contactelor salvate pe cartela.

Hardware
HTC Flyer oferă memorie internă 32GB, ce poate fi extinsă prin intermediul unui card microSD, conexiuni Wi-Fi, Bluetooth şi 3G, 1GB memorie RAM şi un procesor de 1.5GHz.
Era să uităm de un element extrem de important, autonomia. Flyer dispune de o baterie de 4000 mAH, peste medie, oferind o autonomie foarte bună, de până la 12 ore de utilizare activă.

Concluzie

HTC Flyer ne-a convins prin portabilitatea sporită, autonomia ridicată şi ecranul extrem de bun. Elementele bonus, cum ar fi sistemul Scribe, ce permite utilizarea cu pen, slotul de SIM sau aplicaţia HTC Watch sunt şi ele un plus ce înclină balanţa spre tableta celor de la HTC. La capitolul minus putem aminti preţul destul de piperat şi absenţa sistemului de operare Android 3.0, prezent la multe modele concurente. HTC promite însă că va remedia această situaţie cât de curând.

Etichete: , , , ,