Revoluţie în comunicaţiile wireless

Scris de | 3 iunie, 2011
Revoluţie în comunicaţiile wireless

Panasonic lucrează la o tehnologie de comunicaţii wireless, optimizată pentru dispozitivele mobile, ce oferă o viteză de 20 de ori mai mare decât reţelele wireless LAN existente, asigurând transferul unui film HD de 30 de minute, comprimat, în aproximativ 10 secunde.
Până în prezent, numai benzile de 2,4GHz şi 5GHz au fost utilizate la comunicaţii wireless de mare viteză pentru dispozitive mobile, în timp ce comunicaţiile de foarte mare viteză pe 60GHz au fost folosite doar în echipamente statice precum televizoarele, dar nu şi în cele mobile din cauza consumului mare de energie cu care este asociată folosirea unei benzi cu frecvenţă mai mare. Tehnologia este compatibilă cu specificaţiile WiGig şi/sau IEEE802.11ad.
Tehnologia creată de Panasonic are următoarele caracteristici:
Cel mai jos nivel de zgomot generat (-95dBc/Hz la o frecvenţă offset de 1 MHz) ceea ce permite obţinerea unor performanţe foarte bune în comunicaţiile wireless. Modulul de transmisie-recepţie integrat într-un cip CMOS permite miniaturizarea tehnologiei pentru a fi utilizată la scară largă în echipamentele mobile.
Codul FEC (forward error connection) este indispensabil pentru menţinerea stabilităţii în comunicaţiile wireless de mare viteză. În această tehnologie, dimensiunile circuitelor din blocul de decodare sunt cu 30% mai reduse decât în arhitecturile tradiţionale Panasonic, ceea ce contribuie semnificativ la reducerea consumului de energie.
Procesorul respectă specificaţiile WiGig care va fi deveni un standard în industria comunicaţiilor wireless multi-gigabit, pe distanţe scurte. Astfel, se va asigura o interoperabilitate stabilă între diverse echipamente.
Tehnologia include următoarele componente Panasonic:
O tehnologie unică pentru controlul voltajului, care face ca fluctuaţiile aleatorii să fie acoperite când se trece peste frecvenţa de 9GHz, cerută de către specificaţiile WiGig.
O tehnologie FEC cu circuite de decodare ce permite utilizarea unităţilor comune funcţionale pentru corectarea diverselor coduri de eroare specificate în documentaţia WiGig şi care, prin reducerea complexităţii circuitelor şi a frecvemţei de operare contribuie semnificativ la obţinerea unui consum redus de energie.
Cu această nouă tehnologie, Panasonic ajunge să deţină 16 patente înregistrate în Japonia şi 16 patente înregistrate în afara ţării, inclusiv aplicările pentru obţinerea lor.
Noua tehnologie va fi prezentată la ICC 2011 (International Conference of Communications 2011) ce va avea loc la Kyoto International Conference Hall, în Japonia, în perioada 5-9 iunie a.c. Dezvoltarea noii tehnologii a fost parţial susţinută prin „Proiectul de cercetare-dezvoltare pentru expansiunea resurselor de spectru radio” a Ministerului Afacerilor Interne şi al Comunicaţiilor din Japonia.

Etichete: , , , ,