Albert Szent-Gyorgyi: Inventatorul vitaminei C sarbatorit cu un Doodle cu citrice si paprika

Scris de | 16 septembrie, 2011
Albert Szent-Gyorgyi: Inventatorul vitaminei C sarbatorit cu un Doodle cu citrice si paprika

Google îl sărbătoreşte astăzi pe Albert Szent-Gyorgyi, un maghiar de origine română care a descoperit vitamina C. Activitatea sa ştiinţifică în domeniul acidului citric a fost recompensată cu Premiul Nobel în 1937.

Albert Szent-Gyorgyi s-a născut în data de 16 septembrie 1893 la Budapesta. Mama acestuia a fost de origine maghiară, iar tatăl său, Nicolaus von Szent-Gyorgyi, a fost un român născut în Târgu Mureş.

Albert Szent-Gyorgyi a început să studieze Medicina la Universitatea din Semmelweis în 1911, dar în 1914 a fost trimis în Primul Război Mondial. Pentru a se întoarce la studii s-a împuşcat în mână şi a declarat că a fost rănit.

După război şi-a continuat cercetările în domeniul chimiei, iar în 1927 a obţinut doctoratul în chimie de la Universitatea din Cambridge.

Albert Szent-Gyorgyi a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Medicină în 1937 pentru descoperirea şi izolarea vitaminei C din cantităţi enorme de paprika folosite de acesta în diferite experimente.

Google sărbătoreşte astăzi 188 de ani de la naşterea lui Albert Szent-Gyorgyi cu un logo special plin de citrice, fructe şi, evident, paprika.

Etichete: , , , ,