IBM prezice viitorul: 5 inovaţii pentru următorii 5 ani

Scris de | 20 decembrie, 2011
IBM prezice viitorul: 5 inovaţii pentru următorii 5 ani

Ca şi în fiecare an, IBM lansează Next 5 in 5, o listă de inovaţii care ar putea remodela faţa tehnologică a planetei în viitorul apropiat.  Alegerile de anul acesta mai jos.

Energia corpului va alimenta gadgeturi

Orice se mişcă generează energie, iar această energie poate fi utilizată pentru a alimenta majoritatea gadget-urilor din jur. Progresele din domeniul energiei refolosibile vor face posibilă folosirea energiei kinetice generate atunci când pedalezi sau faci jogging pentru a extinde autonomia telefonului mobil sau a laptopului. Soluţii de acest gen sunt deja disponibile însă în viitor ele vor deveni mult mai eficiente şi mai răspândite.

Adio carneţel cu parole

Identitatea ta biologică va fi utilizată pentru a facilita accesul comod şi sigur la serviciile care necesită autentificare. Datele biometrice, cum ar fi trăsăturile faciale, scanările retinei şi amprenta vocală vor fi folosite pentru a genera o parolă unică, construită în jurul profilului ADN al fiecărei persoane. Sisteme inteligente vor putea citi şi utiliza această parolă unică în timp real,reducând timpul de acces şi nevoia de a folosi soluţii vulnerabile. Imaginează-ţi de exemplu că pentru a retrage bani de la bancomat va trebui să îţi rosteşti numele şi să stai nemişcat în faţa unei camere care îţi va scana chipul şi retina.

Cititul gândurilor, mai aproape de realitate

Imaginează-ţi că pentru a suna pe cineva nu va trebui decât să te gândeşti la acest lucru sau că vei putea mişca cursorul de pe ecran cu ajutorul minţii. Cercetătorii din domeniul bioinformaticii lucrează deja la concepte care le permit senzorilor să îţi citească activitatea cerebrală, expresiile faciale, nivelul de concentrare şi entuziasmul.

Aceste date vor putea fi apoi implementate în diferite aplicaţii, de la jocuri şi noi modalităţi de interacţiune cu gadget-urile şi până la programe medicale menite să îi ajute pe pacienţii afectaţi de autism, spre exemplu.

Tehnologie pentru toţi

Accesul la tehnologie va deveni universal, posibilitatea de conectare la internet fiind disponibilă aproape în orice zonă a globului şi aproape oricui. În următorii cinci ani vor fi livrate circa 5.6 miliarde de dispozitive mobile, ceea ce înseamnă că peste 80% din cei 7 miliarde de oameni de pe glob vor avea un gadget cu acces la o reţea mobilă în buzunar. Preţurile vor scădea şi ele, deschizând calea şi pentru cei fără prea multe resurse materiale. Acest lucru se întâmplă deja în India, spre exemplu, unde locuitorii din sate utilizează deja telefoanele mobile.

Adio spam

Sutele de mesaje spam care populează folderele mailului vor deveni de domeniul trecutului într-o scurtă perioadă de timp. Acest lucru se va realiza prin mai multe metode. În primul rând emailurile vor fi atât de targetate şi integrate cu profilul tău personal încât conceptul de spam nu va mai fi valabil. Vei primi oferte cu bilete la trupa preferată şi recomandări exact pentru datele din calendar în care nu ai nimic programat. În funcţie de preferinţele tale companiile îţi vor trimite oferte de produse care ţi-ar putea trezi cu adevărat interesul şi îţi vor oferi metode extrem de simple de a cumpăra aceste produse.

Filtrele de spam vor deveni de asemenea extrem de performante, eliminând din start mesajele periculoase sau complet inutile.

Etichete: , , , ,