IGP şi BSA anunţă primele rezultate ale protocolului pentru combaterea pirateriei software

⇣ Sari la articol

Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Business Software Alliance anunţă continuarea campaniei „Software-ul fără licenţă e un lux pe care nu ţi-l poţi permite!”, lansată în luna septembrie 2011, precum şi primele rezultate ale parteneriatului încheiat în domeniul  prevenirii şi combaterii pirateriei software.

În cadrul campaniei menţionate, care are drept scop furnizarea de informaţii cu privire la prevederile legale în acest domeniu şi la consecinţele ce decurg din utilizarea de programe piratate, oferind soluţii pentru remedierea situaţiei, peste 13.000 de firme din România au primit scrisoarea comună IGPR-BSA prin care au fost informate asupra riscurilor asociate pirateriei software. Până în prezent, 2.869 companii (22%) au primit consultanţă telefonică de specialitate, dintre care un procent de 51%, respectiv 1468 de companii, au completat şi au trimis formulare de audit intern.

Campania de prevenire va continua şi în  prima jumatate a anului 2012 prin menținerea activă a liniei telefonice dedicate campaniei (021/529.71.95) și, mai mult, contactarea telefonică a tuturor companiilor care au primit scrisoarea.

Mai multe informaţii despre campanie pot fi găsite pe www.softwareculicenta.ro.

Colaborarea consacrată prin Protocolul semnat anul trecut a debutat cu organizarea unor seminarii de pregătire a organelor judiciare penale competente pentru aplicarea legislaţiei drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator şi pentru constatarea cu celeritate a infracţiunilor care constau în încălcări ale acestor drepturi.

În ceea ce priveşte activităţile de combatere, în cursul anului 2011 au continuat verificările atât la la companii care utilizau software neautorizat, cât  şi la distribuitori ai unor astfel de produse (aproximativ 250 de verificări).

Ca urmare a dosarelor penale înaintate instanțelor judecătorești, în 2011 s-au înregistrat 11 cazuri de condamnare pentru utilizare neautorizată de software şi 19 condamnări pentru distribuire neautorizată de software. Tribunalul Bihor a pronuntat în 2011 cea mai mare amendă penală – 8.000 RON, venit la bugetul de stat, la care s-au adăugat despăgubirile acordate părţilor civile – titulari ai drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator (aproape 10.000 EURO).

Instanţele din Bucureşti au pronunţat în 2011 două hotărâri judecătoreşti de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare; astfel, administratorul unei companii implicate în activităţi de distribuire de software fără licenţă preinstalat pe calculatoarele vândute a fost condamnat de către Tribunalul Bucureşti la 6 luni de închisoare cu executare, iar Judecătoria Sectorului 6 a pronunţat o hotărâre de condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru distribuire neautorizată de software.

Despăgubirile totale solicitate în 2011 în dosarele de utilizare neautorizată sunt de peste 380.000 Euro, iar despăgubirile solicitate în dosare de distribuire neautorizată sunt de peste 130.000 Euro.

Acţiunile de verificare a respectării legislaţiei în materia drepturilor de autor, pentru care structurile specializate ale Poliţiei Române au competenţă, vor fi continuate conform legii.