Google Drive: Ce este, cum funcţionează, ce oferă faţă de competiţie

Scris de | 25 aprilie, 2012
Google Drive: Ce este, cum funcţionează, ce oferă faţă de competiţie

Google a lansat ieri Google Drive, un serviciu care îţi oferă spaţiu de stocare pe serverele companiei (5 GB gratis, până la 16 TB cu plată) şi care încearcă să se impună pe o piaţă unde există deja concurenţi puternici: Dropbox, SkyDrive, iCloud. connect îţi oferă un ghid despre cum poţi avea acces la Google Drive pe PC, telefon şi tabletă şi îţi oferă o privire asupra ofertei Google vs cea a concurenţei.

Google Drive este un nou serviciu de cloud storage. Ce înseamnă exact acest lucru? În cazul Drive şi Dropbox poţi să creezi un folder special pe hard disk, copiezi în acesta fotografii, documente, clipuri video, iar acest fişiere sunt salvate în momentul sincronizării şi pe serverele producătorului, în cloud. Poţi accesa acele informaţii de oriunde, de pe orice sistem care are instalată aplicaţia dedicată şi care are o conexiune la internet. O soluţie perfectă pentru a înlocui un stick de memorie sau pentru a extinde capacitatea de stocare a unui telefon mobil.

Google a intrat destul de târziu în acest joc, însă ţinând cont de resursele pe care le are compania, are toate şansele să domine terenul în viitorul apropiat.

Utilizare

Cum poţi avea acces la cei 5 GB gratuiţi? Accesează pagina dedicată Google Drive (Disc Google în România), selectează Go to Google Drive şi alege apoi Descarcă Google Drive pentru PC. Atenţie, dacă accesând pagina eşti întâmpinat de mesajul Discul Google nu este încă gata va trebui să mai ai puţină răbdare deoarece compania pune la dispoziţie serviciul utilizatorilor treptat.

Odată ce ai descărcat aplicaţia, care este practic un client de sincronizare, pe hard diskul tău va fi creat un folder special denumit Google Drive. Folderul este sincronizat bidirecţional cu Google Drive de pe web – atunci când muţi fişiere de pe PC în folderul Drive acele fişiere se vor regăsi şi în Drive-ul online. La fel, dacă adaugi fişiere în folderul My Drive din Google Drive pe web, acele fişiere vor fi disponibile pe toate dispozitivele pe care foloseşti serviciul. Poţi opta să sincronizezi doar anumite fişiere, iar un fişier poate să aibă maxim 10 GB.

În cazul în care foloseşti un telefon sau o tabletă cu Android, tot ce trebuie să faci este să descarci aplicaţia  Google Drive din Google Play. Aplicaţia va fi disponibilă şi pe iOS în curând.

Fişierele online pe care le-ai creat cu Google Docs se vor regăsi în folderul Drive, aşa că în cazul în care ai un număr uriaş de fişiere Docs ar fi util să faci puţină ordine, să selectezi lucrurile esenţiale, pentru a evita aglomerarea.

Avantaje

Google Drive oferă iniţial 5 GB gratis pentru stocarea fişierelor. Dropbox oferă 2 GB, Microsoft SkyDrive 7 GB (sau 25 pentru utilizatorii fideli), iar iCloud 5 GB. În cazul Dropbox mai poţi obţine câte 500 MB în plus pentru fiecare utilizator care se alături sistemului la recomandarea ta.

Pentru 25 GB spaţiu, suficient pentru majoritatea utilizatorilor, Google Drive te taxează cu 2,49 dolari pe lună (primeşti automat şi 25 GB pentru Gmail).  20 GB pe SkyDrive costă 10 dolari pe an, iar acelaşi volum pe iCloud costă 40 dolari pe an. Ca să comparăm mai eficient serviciile, 100 GB costă 4,99 dolari pe lună în cazul Drive, 50 de dolari pe an în cel al SkyDrive, 199 dolari pe an în Dropbox.

Google Drive se mai poate mândri cu integrare cu Google+ şi Google Docs, precum şi cu un sistem de search extrem de avansat. Pe lângă viteza mare de căutare sistemul foloseşte şi tehnologia Optical Character Recognition, care îţi permite să cauţi text în documente scanate sau să identifici automat fotografii.

SkyDrive pe de altă parte îţi oferă posibilitatea de a a colabora în fişierele Office, Word, Excel etc., precum  şi integare Bing.

iCloud se mândreşte cu integrare iTunes şi cu serviciul iTunes Match, în timp ce DropBox, una dintre cele mai populare soluţii, a lansat de curând un sistem care îţi permite să îi oferi acces unui alt utilizator la un anumit fişier printr-un simplu link.

Momentan Google Drive pare să nu difere foarte mult de competiţie, însă Google ne asigură că acesta este doar începutul. Vorbind despre compania din spatele Android, ne aşteptăm la multe şi pe telefoane şi tablete.

Etichete: , , , , , ,