Din ce în ce mai mulţi români se abonează la cablu digital

Scris de | 23 mai, 2012
Din ce în ce mai mulţi români se abonează la cablu digital

Conform unui raport întocmit de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), numărul abonaţilor la cablu digital s-a dublat în anul 2011. Mai mult, 82,6% din totalul gospodăriilor din România recepţionează servicii audiovizuale prin intermediul celor 460 de furnizori de servicii de retransmisie a programelor TV.

Numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale era de 5,85 milioane la finalul anului 2011, în creştere cu 2% faţă de sfârşitul anului 2010. Pe parcursul anului 2011, numărul abonaţilor prin reţele de cablu a crescut cu 7%, în timp ce numărul abonaţilor prin reţele satelit (DTH) a scăzut cu 5%, însă în a doua jumătate a anului numărul acestora din urmă a revenit pe creştere (+2%).

Reţelele de cablu au atras 61% din numărul total al abonaţilor la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale înregistraţi la sfârşitul lui 2011 (cu 3 puncte procentuale mai mult decât cu 1 an în urmă), 38,5% dintre abonaţi optând pentru reţele satelit şi 0,5% pentru tehnologia IPTV.

Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale la nivel de gospodării a ajuns astfel la nivelul de 82,6%, fiind calculată ca raport între numărul total de abonaţi şi numărul de gospodării din România actualizat conform rezultatelor preliminare ale recensământului desfăşurat în 2011.

În mediul urban, penetrarea era de 91,1%, în timp ce în mediul rural aceasta era de 72,2%. 78% din totalul abonaţilor din mediul urban recepţionau servicii prin intermediul reţelelor de cablu şi 21% prin reţele satelit (DTH), în timp ce în mediul rural predomina recepţia prin reţele satelit (DTH), cu 66% din total.

Reţelele de cablu au înregistrat creşteri, atât din punctul de vedere al numărului total de abonaţi, care a crescut pe parcursul anului 2011 cu 7%, cât şi din perspectiva numărului de abonaţi la servicii de retransmisie prin cablu în format digital, care a crescut cu 129% faţă de sfârşitul anului 2010 şi cu 24% faţă de jumătatea anului 2011.

Etichete: , , ,