Imaginile de pe Marte, transmise de Curiosity prin UHF

Scris de | 14 august, 2012
Imaginile de pe Marte, transmise de Curiosity prin UHF
Image credit: NASA/JPL-Caltech

Roverul Curiosity a aterizat pe Marte în 5 august, iar la scurt timp acesta a început să transmită către noi o serie de imagini spectaculoase de pe suprafața planetei. Te-ai întrebat probabil de ce imaginile au o rezoluție atât de mică, într-un moment istoric în care utilizăm smartphone-uri cu senzori de 12 megapixeli. Ei bine, pentru o misiune spațială lucrurile sunt puțin diferite.

În primul rând Curiosity folosește o cameră Mastcam de 2 megapixeli cu obiectiv de 34 de milimetri al cărei design a fost stabilit în anul 2004, când unele inovații tehnologice de acum nu erau  disponibile. Odată stabilit proiectul, acesta nu poate suferi modificări constante.

De asemenea, roverul trimite datele spre Pământ folosind un transmițător UHF care are capacitatea de maxim 250 megabiți per zi. Din acești megabiți însă senzorii și alte instrumente ale lui Curiosity își iau partea leului, banda pentru imagini fiind limitată. Ar fi fost imposibilă transmiterea unor fotografii de mari dimensiuni, generate de senzori de imagini mari.

Rezoluția mai mică nu le pune  probleme oamenilor de știință, deoarece camera poate realiza fără probleme panorame realizate din câteva zeci de imagini, precum mozaicul creat în circa o oră, în data de 8 august.

Puțin a lipsit însă ca roverul să plece cu un sistem de imagini mult mai avansat. Anumite dificultăți de ordin tehnic au făcut ca misiunea să pornească la drum fără un obiectiv zoom 6.5-100 mm, care ar fi permis realizarea unor imagini mult mai spectaculoase, ce ar fi putut fi folosite pentru a obține conținut 3D.

Etichete: , , ,